Els instituts de l'Anoia estan en converses amb les associacions de pares dels centres per proposar al departament d'Educació la creació d'una jornada intensiva de matins. Si les AMPA hi donen el vistiplau, els centres proposarien la implantació d'un horari que començaria a les 8 del matí i acabaria cap a les 2 del migdia. Hi hauria les mateixes hores lectives, cosa que no faria baixar el nivell, però més concentrades.

La decisió final dependrà del departament d'Educació, que assenyala que l'ordre vigent només permet jornada intensiva en casos excepcionals. Tot i això, diuen que, quan rebin una petició formal, l'estudiaran i la valoraran. De fet, la Generalitat ja va autoritzar a principi de curs que cinc instituts catalans realitzessin una prova pilot de jornada intensiva. Aquests centres, però, estaven aïllats del nucli urbà o tenien una població escolar disseminada.

Si la reforma tirés endavant, els instituts romandrien oberts totes les tardes (ara mateix no ho estan) i s'aprofitaria per fer classes de repàs o activitats extraescolars, que podrien avançar l'horari a les 3 en lloc de les 5. Els professors treballarien les mateixes hores i podrien fer reunions, tutories o trobades amb els pares més d'hora.

Rafael Carmona, director del Pere Vives d'Igualada, explica que encara estan en el procés d'informar les famílies, un cop el claustre i el consell escolar hi estan majoritàriament d'acord. Carmona remarca que cal l'acord de tots els instituts en un projecte comú, i que, finalment, tant els alumnes igualadins com els de la resta de l'Anoia se'n beneficiarien.