70 parròquies, més de la meitat de les 120 que hi ha al Bisbat de Sant Feliu, que comprèn zones del Baix Llobregat, l'Alt Penedès, el Garraf i l'Anoia, pagaven l'IBI per algunes de les seves propietats tot i que aquests béns n'estaven exempts. Així ho han assegurat a l'ACN fonts de la institució, que han destacat que no tots els béns de les 70 parròquies estan afectats. Alguns dels errors es van descobrir arran de l'inventari que el Bisbat va fer quan es va escindir de Barcelona i va ser creat el 2004. Per tant, mitjançant una revisió que no s'ha fet en altres regions. Ara els responsables de patrimoni de la diòcesi tenen previst fer una revisió general i demanar l'exempció la Diputació de Barcelona.

No es tracta de les esglésies ni són, en la major part dels casos, quantitats importants, asseguren fonts del Bisbat. Però una setantena de parròquies dependents del Bisbat de Sant Feliu pagaven l'IBI per alguns dels seus béns, no tots, tot i que el concordat de l'Estat amb el Vaticà de la Transició els eximeix de tributar aquesta taxa.

Els Bisbat no té una xifra global de quants dels seus immobles estan afectats. Les xifres varien i solen ser petites, menys algunes factures de fins a 3.000 euros, assegura la institució. "No hem detectat cap cas invers", en canvi, d'immobles de l'Església que sí que han de pagar IBI (per exemple espais llogats que són botigues) i no ho fessin, asseguren fonts de la Diòcesi.

Alguns dels errors es van descobrir per casualitat, i gràcies a un procediment que no s'ha fet en altres regions eclesiàstiques catalanes. El Bisbat de Sant Feliu és un dels dos més nous del Principat: va ser creat el 2004, quan alguns arxiprestats es van escindir de l'Arxidiòcesi de Barcelona.

El decret d'escissió contenia també l'ordre d'inventariar els béns de l'Església en aquests territoris parròquia per parròquia. Va ser llavors quan es van descobrir alguns dels errors. Ara els responsables de patrimoni de la institució pensen revisar les 120 parròquies i posar-se en contacte amb la Diputació per corregir l'error.

La dada ha transcendit en ple debat sobre si l'Església ha d'estar exempta del pagament de l'IBI en un moment d'austeritat i de fortes restriccions pressupostàries. El responsable de mitjans del Bisbat de Sant Feliu, mossèn Josep Torrente, defensa l'exempció tot recordant que l'Església hauria de pagar l'impost amb diners que hauria de treure d'altres partides que, ara, es destinen a labors socials o assistencials.