La delegació del govern de l'Estat a Catalunya ha enviat un requeriment a l'Ajuntament d'Igualada perquè es restitueixi la bandera espanyola de la façana de la casa de la vila. Des de final de juny del 2011 el govern local va retirar totes les banderes dels pals oficials, i el darrer Onze de Setembre es va instal·lar un pal a la plaça amb una senyera catalana, entenent que aquest ja no es podia considerar un lloc oficial. A més, el 10 d'octubre es va desplegar una lona a la façana amb el lema "Catalunya, nou estat d'Europa".

El requeriment de la delegada Maria de los Llanos de Luna arriba just l'endemà que es donés a conèixer l'acció que ha impulsat perquè l'Ajuntament de Corbera de Llobregat col·loqui la bandera espanyola, no només a l'edifici consistorial, sinó a tots els edificis públics municipals, com el camp de futbol o la biblioteca municipal.

A més d'Igualada, també han rebut requeriments els ajuntaments de Banyoles, Tàrrega, Agramunt, les Borges Blanques, Vilafranca del Penedès, Vilassar de Dalt, Balaguer i Calldetenes. També hi ha la petició formulada per als consells comarcals de les Garrigues i de l'Urgell.

En el cas d'Igualada, el requeriment reclama la restitució de la bandera a la façana de l'ajuntament, i no afecta cap altre equipament municipal, segons van explicar a aquest diari fonts de la delegació del govern de l'Estat. "La denúncia per incompliment de la llei de banderes, en el cas d'Igualada, només feia referència a l'ajuntament, i atenent aquesta denúncia, la petició de la delegada també se centra només en aquesta bandera".

En el cas d'Igualada, estaríem davant d'un requeriment, un pas previ al de Corbera. Aquesta població del Baix Llobregat ha rebut un recurs contenciós administratiu que la delegació del govern li ha obert per no tenir la bandera penjada, una acció que s'ha pres després de rebre la resposta negativa de l'Ajuntament al requeriment de restituir la legalitat en matèria de símbols.

Igualada ha de respondre ara al requeriment de la delegació del govern, una acció sobre la qual l'equip de govern municipal no va aclarir quines intencions té. El govern va evitar ahir pronunciar-se sobre l'afer. Concretament va respondre: "ni confirmem, ni desmentim, ni valorem aquest tema".

En el cas de Corbera, l'actuació de la delegació del govern de l'estat va arribar seguint la petició que li arribava del defensor del poble. El veí de Corbera que va denunciar la situació del seu municipi ho va fer davant aquesta institució. Pel que fa a la resta de casos oberts, es tractaria d'una actuació de la mateixa delegada, una vegada el cas en concret ha rebut l'informe de l'advocacia de l'estat.

Assessorament jurídic

Des de l'Associació Catalana de Municipis s'ha posat a disposició dels diferents ajuntaments associats el departament dels Serveis Jurídics per assessorar-los davant una possible denúncia del govern de l'estat.