Igualada estrenarà un nou mètode per combatre les colònies d'estornells a la ciutat: reproduint el seu crit d'alarma a través d'altaveus instal·lats en punts estratègics. El regidor de Salut Pública, Fermí Capdevila, destaca que la voluntat del nou mètode és "millorar les prestacions actuals i utilitzar tècniques més sofisticades que la captura tradicional". L'objectiu de la campanya és tenir una població d'aus més reduïda i saludable, que no causi molèsties als veïns.

Els estornells tenen un autèntic llenguatge compost per diversos sons, amb els quals es transmeten informacions d'un individu a l'altre. Entre aquests sons hi ha el crit d'alarma, un crit que fan quan detecten un perill i comuniquen a la resta de l'estol que la zona no és segura i que cal emprendre el vol.

Bioacústic, branca especialitzada en el control de plagues d'aus de l'empresa Ambiens SL, ha enregistrat aquest crit i, mitjançant un sistema d'altaveus, ha aconseguit reproduir-lo amb prou fidelitat a l'oïda dels estornells per utilitzar-lo com a eina per fer-los fora dels dormitoris.

El sistema s'alimenta amb energia solar i emet els sons en el mateix rang de freqüències en què es comuniquen els ocells, que és molt més alt que l'humà.

Tal com explica el regidor de Salut Pública, "els estornells són uns animals molt gregaris que tenen reaccions instintives quan un membre fa un soroll d'alerta". El nou mètode consisteix a "reproduir amb uns altaveus el so que fan quan troben una au rapinyaire, de manera que entenen que la zona no és agradable per instal·lar-s'hi". Els sons s'emetran durant un màxim de 10 minuts cada dia. Amb aquest mètode, en pocs dies els estornells abandonen el dormitori i ja no tornen.

Hi ha dues espècies d'estornell: el negre i el comú. El negre és propi de les zones mediterrànies, mentre que el comú és més propi del centre i est d'Europa, però a la tardor migra en grans estols cap al sud d'Europa i l'Àfrica. Aquests grans estols sovint s'ajoquen en arbres de places i passeigs per passar-hi les nits. La gran quantitat d'ocells -a vegades desenes de milers- provoquen grans acumulacions d'excrements,que són oliosos i pudents degut a la dieta dels estornells, basada en olives.