Les persones que sempre han anhelat i lluitat pel restabliment de la República veuen amb la crisi de la Corona espanyola i l'estat de catarsi de la societat com el seu discurs pren força i més gent es mostra a favor de l'abolició de la monarquia. Ahir va fer 82 anys que es va declarar la Segona República. A Piera, fa set anys que se celebra un acte en aquesta data per recordar-ho i encoratjar els qui consideren que els Borbó haurien d'aparèixer definitivament a les pàgines d'història i desaparèixer de les planes de la premsa que comenta l'actualitat. Aquest any s'hi han aplegat una cinquantena de persones.

Queda lluny de ser un acte que aglutini molta gent, però és la vegada que hi han acudit més ciutadans. Els organitzadors interpreten que és una petita constatació del que comenten: que cada cop més persones creuen que és el moment d'obrir un nou període constituent. El de Piera és un acte obert. És convocat per la Plataforma per la República i s'hi apropen persones de diversos colors polítics amb representació al consistori. Entre els assistents s'hi va poder veure el convergent Jaume Guixà -l'alcalde del municipi-, un regidor del PSC, un altre de republicà i un d'ecosocialista. "Des de la plataforma volem que les activitats que muntem siguin transversals. Que persones de diversos partits hi puguin participar i reflexionar sobre què va significar la Segona República i treballar per al restabliment d'aquest sistema", comenta el president de l'entitat, Vicenç Ventura. Aquest any, l'acte ha anat més enllà de ser un petit esdeveniment local i s'hi han apropat persones d'altres poblacions de la comarca arribades dels Hostalets de Pierola i Masquefa.

Un passat ben present

Entre els assistents també hi va haver moments per al record. Hi va participar Josep Maria Sanz. Quan parla del seu pare, Raül Sanz, i del que va patir en la lluita per la Segona República encara s'emociona i li salten les llàgrimes. "El van ferir a la guerra civil. Va travessar la frontera. Deia que els camps de refugiats francesos en realitat eren camps de concentració. Un cop aquí, una altra vegada, el van detenir i torturar. Li van fer un judici. Finalment no el van afusellar, però va estar onze anys a la presó". La Plataforma per la República diu que vol tirar diversos projectes endavant, un dels quals és que un expert s'encarregui d'indagar en la història local dels anys trenta del segle passat.