El Casinet de Collbató es va fer petit dissabte al vespre amb motiu del col·loqui dels liquidadors de Txernòbil. Més d'un centenar de veïns van poder sentir en persona el relat de dues liquidadores, nom amb què es coneixen els bombers, obrers i voluntaris que es van ocupar de minimitzar els riscos de l'accident nuclear de Txernòbil.

Al col·loqui també hi van participar Josep Lluís Escriu, president de l'Associació de Collbató per la Solidaritat, la doctora germana Teresa Forcades i el cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Oleksandr Khrypunov. Primer van parlar les dues liquidadores: la doctora Sinila Sofia, de Bielorússia, i posteriorment Valentina Solareva, d'Ucraïna, que amb l'ajut d'una intèrpret van explicar la seva història i les conseqüències del l'accident nuclear del 1986. Sofia va agrair a Collbató l'ajut i al mateix temps va relatar com va ser l'actuació del llavors govern de la URSS davant la catàstrofe, assegurant que en certa manera es va deixar una mica desprotegida Bielorússia, ja que "tot el país es va contaminar i un dels motius va ser l'elecció del govern soviètic de protegir més Kíev, que era una ciutat més gran i més important". Sofia va assegurar que la radioactivitat ha elevat molt els nivells de iode en les persones i això fa que aparegui càncer de tiroides, entre d'altres. "Ara la radioactivitat no està a l'aire, però sí a la terra i a l'aigua", va explicar Solareva.

Pel que fa a les mesures de protecció, com la construcció d'una mena de sarcòfag que envoltava el nucli de la central de Txernòbil, la liquidadora Sofia va afirmar que aquesta infraestructura ja ha quedat vella i per això se n'està contruint un de nou, "situació que malauradament s'haurà d'anar repetint cada trenta anys durant el proper mil·lenni". D'altra banda, el cònsol d'Ucraïna Oleksandr Khrypunov es va emocionar en recordar que un oncle seu va fer de bomber en aquell accident i que va morir de càncer.

Teresa Forcades es va mostrar "en contra de les energies brutes" assegurant que a Catalunya no fan falta en poder disposar d'energies alternatives. Forcades va quedar sobtada quan una de les liquidadores es va mostrar a favor de la construcció d'una nova central nuclear a Bielorússia per donar feina i recursos a la població.

"Ha estat un acte molt emotiu i al mateix temps explicatiu, per fer entendre als collbatonins què és el que va passar fa 27 anys amb aquella catàstrofe nuclear", va assegurar Josep Lluís Escriu, president de l'Associació de Collbató per la Solidaritat.

27 anys de Txernòbil

El proper divendres, 26 d'abril, a les 8 del vespre l'associació ha organitzat a la plaça de l'Era de Collbató un acte simbòlic per encendre espelmes en record de la catàstrofe que fa 27 anys va succeir a Txernòbil. L'Associació de Collbató per la Solidaritat s'ha unit amb organitzacions d'arreu del món que donen suport a les persones que segueixen vivint amb les conseqüències de Txernòbil, per encendre espelmes al mateix temps en tants llocs com sigui possible, en forma del símbol de la radiació.