Professionalment es dedica a la psicologia. És expert en autisme i des de fa sis anys treballa a Igualada, al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç i Servei d´Atenció i Consulta. Però durant dos anys s'ha submergit en el món del cinema.

Acaba d'estrenar el documental Unes altres veus, que reflecteix la lluita dels pares que tenen fills autistes. Una dia a dia difícil, però ple d'estimació i esperança. Ruiz ha dirigit el film juntament amb la realitzadora Sílvia Cortés, bregada en el món audiovisual. Divendres es va estrenar el film a la capital anoienca.

Com és que un psicòleg decideixi dirigir un documental?

Per reivindicar. Fa tres anys el govern volia aprovar una proposició de llei per regular el tractament de les persones que pateixen autisme. El text estava promogut per experts i famílies que creuen en un tractament conductista. Es va fer sense consultar altres experts amb un punt de vista diferent. Llavors, pares i psicoanalistes creem l'associació Teadir, que reivindica altres fórmules de tractament. És en aquest moment que proposo fer un documental sobre l'autisme.

Què li ha suposat el film?

Jo escolto els pares en les meves sessions. Amb el film els he pogut escoltar a fora, en un altre àmbit. Ha estat molt enriquidor. Commou veure amb quin orgull parlen els pares amb fills autistes. El documental pot enganxar a tothom.

Què ha vist fent el documental que no hagués après com a professional en psicologia?

Que per molts protocols que fem els experts per tractar els nens autistes, el dia a dia de com afrontar-ho finalment els pares acaben trobant la seva fórmula. Cada cas és especial i cadascú acaba trobant la manera de com tractar el seu fill. Aquest és un aspecte que no havia arribat a veure amb anterioritat.

Com ha estat el procés creatiu?

És el meu primer i últim documental. Hem tardat dos anys i mig a realitzar-lo perquè l'anàvem fent a mesura que teníem pressupost. És un projecte que s'ha fet amb donatius de persones i també d'institucions. Per això l'apartat de crèdits és llarg.