El passeig Verdaguer d'Igualada compleix 180 anys. Entre les nombroses activitats que s'han programat al llarg del 2013 per celebrar l'efemèride, durant aquesta setmana es fan visites guiades que permeten descobrir els secrets d'aquesta via. Ahir va ser el primer dia. Es va fer dos torns, a les 10 del matí i a 2/4 d'1 del migdia, que van reunir una setantena de persones en total.

David Martínez, de l'Institut Municipal de Cultura, destaca que la visita gira a l'entorn del lema "Els camins fan ciutat". Es parla de l'origen històric de la via i del que ha significat per a Igualada. A nivell econòmic, crida l'atenció el fet que la construcció del Passeig va ser un projecte de Pere Serra per generar ocupació des de l'administració pública en un moment de crisi.

També es parla de l'arquitectura, amb l'exemple de Josep Pausas i Coll, considerat l'arquitecte del Passeig. "A Igualada es va desenvolupar un corrent particular del modernisme, més estructural i menys monumentalista", destaca Martínez, "que se servia d'elements com el ferro o els maons per fer l'ornamentació, tot jugant amb les estructures i el color". Les visites permeten descobrir els edificis modernistes que hi ha a la via, fins i tot visitar l'interior de la casa Cal Maurici, i pujar a dalt de l'emblemàtica torre.

D'altra banda, també es posa l'accent en el propòsit dels seus impulsors de convertir la via en una mena de passeig de Gràcia de Barcelona. I és que a principi de segle era un eix comercial amb cases de luxe, ple de cafès, cinemes i quioscos. Hi havia fins a quatre cinemes, un d'ells, el Mundial, amb capacitat per a 1.402 persones assegudes i amb un cafè adjacent que podia acollir 200 persones. "El Passeig apuntava maneres, però amb la guerra civil tot això va quedar en no res", afirma Martínez. Posteriorment, a la via s'hi van instal·lar fàbriques, i ja no va ser un passeig de luxe, sinó una via econòmica per on passava el tren.