Igualada es va quedar ahir sense sala de cinema. El Kursal va tancar les portes al vespre després d'uns mesos d'incertesa sobre el seu futur. Amb el seu tancament, es posa punt final a 43 anys de vida d'aquesta sala a la capital de l'Anoia.

La notícia es va confirmar ahir al matí i, des d'aleshores, diversos usuaris de Twitter van començar a mobilitzar-se a través de l'etiqueta #comiatKursal per participar en la darrera sessió i denunciar les conseqüències del tancament de la sala d'Igualada:

El dia 8 de gener, Regió7 ja va publicar que l'empresa Cia Regional de Espectáculos SA, que gestiona les 2 sales del Kursal d'Igualada, s'estava decantant per no entrar en un procés de digitalització, una tecnologia que es preveu que serà imprescindible a partir de la propera tardor.

Els cinemes Kursal tenien actualment cinc treballadors en plantilla i la direcció de l'equipament els va comunicar la data de tancament aquest diumenge. A les dificultats per tirar endavant la digitalització de les sales, el sector s'ha hagut d'enfrontar a una forta davallada de públic durant els darrers anys i a la pujada de l'IVA cultural al 21%. Igualada, doncs, se suma al progressiu d'altres sales de cinema d'arreu del país com ara els barcelonins Alexandra i Urgell, l'Atlàntida de Manresa, o Les Bruixes d'Altafulla.

Un espai lligat al POUM

L'espai de l'actual cinema Kursal no podria tenir altres usos que no fossin els d'equipament. Ni comerç ni habitatges no hi tindrien lloc en el planejament actual de la ciutat d'Igualada.

El regidor d'Urbanisme de la capital de l'Anoia, Josep Pont, ha explicat a aquest diari que el cinema es troba sota la clau III en el Pla Urbanístic d'Igualada, el que inclou, de manera genèrica, els equipaments de la ciutat. En el planejament hi ha encara més especificitats i es determina, en alguns casos, si es tracta d'equipaments culturals, socials o esportius. En el cas del cinema Kursal, edifici de titularitat privada, es tracta d'una classificació genèrica, però igualment limitant per destinar-lo a altres finalitat que no siguin les d'equipament.

La possibilitat de tancament ha provocat a la ciutat un considerable enrenou i que es fessin diverses especulacions sobre el futur del cinema. Pont assegura que, de la mateixa manera que pot afirmar que "canviar en un període curt de temps la qualificació del Kursal és impossible", també havia de dir que "fins ara no hi ha hagut ningú que s'hagi manifestat el seu interès a l'Ajuntament pel futur de la instal·lació". La voluntat del govern municipal seria que Igualada pogués mantenir la seva oferta de cinema, però, segons Pont, de moment no s'ha fet cap tipus de gestió: ni la propietat ha portat la seva inquietud a la corporació local, ni el govern local s'ha interessat pel futur de la instal·lació. Pont ha assegurat que al govern "li interessa el manteniment del cinema en un cas en el que els límits entre l'interès públic i privat és molt dèbil, i el que preval és l'ús social.