L'Observatori de Pujalt ha complert deu anys. Justament ahir va celebrar l'aniversari, després que el 12 de febrer del 2004 s'hi comencessin a prendre dades meteorològiques de forma oficial i continuada de la mà del seu fundador, Ernest Guille. Actualment, i des de final del 2008, amb la desaparició de Guille, dirigeix l'estació el físic Albert Borràs.

Durant aquesta dècada, tota la recopilació de dades s'ha utilitzat per fer informes meteorològics en episodis concrets, i han servit per fer prediccions per a la comarca de l'Anoia, s'han difós en mitjans com aquest diari, i s'han compartit a la xarxa d'observatoris del Servei Meteorològic de Catalunya, on figuren en el seu registre històric que es pot consultar pel web www.meteo.cat.

Deu anys de dades han donat molt de si, amb una temperatura mitjana de 12,8 graus, una mínima absoluta de -10,1 (el 27 de gener del 2005) i una temperatura màxima absoluta de 37,1 els dies 11 i 20 d'agost del 2012. De fet, aquest ha estat l'any més càlid de tot el període, amb una temperatura mitjana de 13,7 graus, i també el de més glaçades, amb 22 dies amb la temperatura sota zero. Però, en canvi, l'any més fred va ser el 2011 amb una mitjana d'11,9. Per trobar l'any més plujós, ens hem de remuntar al 2010, amb 687 litres (la mitjana dels deu anys és de 473), i el més sec va ser el 2007, amb tan sols 347 litres.

Però l'Observatori de Pujalt no és només dades. S'hi fan tallers per a escoles, visites meteorològiques, observacions astronòmiques per a tot el públic, i xerrades diverses sobre el clima o la natura. De cara a un futur proper, es preveu tenir enllestida l'ampliació de l'observatori astronòmic, que té el suport de l'Agrupació Astronòmica de l'Anoia, AstroAnoia.