L'Observatori de Pujalt fa deu anys que treballa per apropar l'univers i la meteorologia a tot tipus de públics. Des del 2004 les instal·lacions anoienques recullen dades i organitzen tallers, xerrades i observacions per fer més accessible aquesta ciència. El seu director, Albert Borràs, ha explicat a l'ACN que diàriament enregistren diferents dades com la velocitat del vent, la temperatura o la humitat, una tasca que combina amb les activitats didàctiques per a grups o escolars. De fet, Borràs ha constatat que el nombre de visitants creix any rere any i el 2013 van passar per l'observatori prop de 4.000 persones. L'equipament es convertirà el curs que ve en un Camp d'Aprenentatge de la Generalitat. Mesurar les dades de l'atmosfera, de la pressió, de la humitat, del vent o la temperatura són algunes de les activitats diàries que duu a terme el director de l'Observatori de Pujalt, Albert Borràs. Algunes d'elles, s'obtenen a través d'aparells especialitzats com l'heliògraf -un aparell que mesura la insolació- o el piranòmetre -un instrument meteorològic per mesurar la radiació solar global-. D'altres, però, "només les obté un observador i no els aparells, com pot ser la visibilitat de la zona, el tipus de nuvolositat o els meteors que es produeixen en un lloc concret", ha explicat Borràs.

Disposar d'un registre meteorològic diari i durador en el temps permet, segons Borràs, "tenir un estudi climàtic d'un lloc concret". Amb tot, el director del centre ha explicat que per tenir un estudi acurat són necessaris trenta anys d'observacions "i nosaltres només en tenim 10, tot i que amb una dècada ja pots començar a fer-te una idea de com és el clima de la zona". Aquest registre històric "ens permetrà definir com és el clima del territori i com evoluciona" i, per tant, "podrem comprovar si un període ha estat més fred o més càlid en relació als valors habituals de la zona".

Meteorologia per a tots els públics

Amb tot, una de les tasques principals de l'Observatori són les activitats didàctiques per a grups o escolars. Des de fa uns anys, l'equipament s'ha especialitzat en la divulgació de l'astronomia i la meteorologia a tot tipus de públic i això ha fet que, any rere any, "els visitants vagin en augment". En concret, el curs 2013 van passar per les instal·lacions anoienques unes 4.000 persones i més de la meitat (un total de 2.300) eren alumnes d'una cinquantena d'escoles d'arreu del país. La resta eren agrupacions astronòmiques o aficionats a aquesta ciència.

Segons ha explicat Borràs, els visitants poden dur a terme durant les seves visites tallers de meteorologia, d'astronomia o d'energies renovables. "Complementem els tallers amb experiments dins de l'aula amb coses molt senzilles que es poden fer a casa com ara la creació d'un núvol", ha detallat el director del centre. A més, degut a la crisi econòmica i la dificultat de les escoles per desplaçar-se, Borràs ha explicat que en els darrers anys també han tingut la iniciativa de portar la meteorologia a les aules i impartir xerrades als centres educatius.

Una afició molt arrelada a Catalunya

El director de l'Observatori de Pujalt creu que a Catalunya hi ha molta afició a la meteorologia degut, principalment, al fet que "tenim molts tipus de temps diferents". Segons ells, al país "hi ha moltes zones climàtiques i també molta incertesa en les prediccions". "Això fa que la gent estigui molt atenta a les previsions del temps", ha expressat. Pel que fa a l'astronomia, Borràs creu que no és una afició només de Catalunya, sinó a nivell mundial, ja que "el cel sempre ens ha despertat molta curiositat".

El futur de l'equipament

El curs que ve l'Observatori de Pujalt es convertirà en un Camp d'Aprenentatge (CdA) del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Es tracta d'un servei que s'ofereix al professorat i centres docents per desenvolupar projectes de treball per a l'estudi i l'experimentació en un medi singular de Catalunya. Actualment hi ha 15 camps d'aprenentatge arreu del país i ofereixen la possibilitat de fer estades de dos a cinc dies o també d'un sol dia.

Un dels reptes de futur de l'equipament és donar contingut al parc astronòmic. Fa prop d'un any que l'Observatori va instal·lar una cúpula de 5 metres de diàmetre per dur a terme observacions astronòmiques amb les condicions idònies gràcies a una subvenció de 300.000 euros dels ajuts europeus Leader. Amb tot, l'equipament no va reunir els diners suficients per donar contingut a la cúpula i falta instal·lar-hi el telescopi que permetria fer les observacions.