Els arqueòlegs que estan treballant en la campanya d'excavació a l'Abric Romaní de Capellades han trobat milers de peces d'indústria lítica i fauna. Es tracta del nivell Q, un estrat de 140 metres quadrats molt abundant en fòssils i d'una antiguitat al voltant dels 58.000 anys. Els arqueòlegs asseguren que és un dels nivells més rics dels que s'ha intervingut fins ara. El director, Eudald Carbonell, ha explicat que "els resultats obtinguts avalen la capacitat d'organització que tenien els neandertals que habitaven l'Abric Romaní". Pel que fa a les eines d'indústria lítica descobertes, hi ha una gran quantitat de denticulats i altres peces retocades de materials com el sílex, la calcària o el quars.

El director de l'Abric Romaní, l'arqueòleg Eudald Carbonell, ha explicat que a banda de peces d'indústria lítica i fauna, també s'han detectat nombrosos fogars d'habitació vora la paret, així com altres tipus de llars, "més grans i relacionats amb la presència d'ossos cremats, amb la qual cosa semblaria que els neandertals van començar a moure's per la part central del jaciment". Precisament, "aquesta distribució o especialització de l'espai és una prova clara de la capacitat d'organització de les poblacions neandertals, en el marc del comportament complex", cosa que Carbonell sempre ha defensat.

Pel director del jaciment, "les evidències de què es disposa a hores d'ara semblen indicar que ens trobem davant les restes del que va ser una habitació neandertal". "Allà, s'hi van desenvolupar de forma reiterativa les diferents activitats de la vida quotidiana, com pot ser l'elaboració d'eines", afegeix.

També es tracta d'un lloc referencial o campament central on van transportar les restes dels animals caçats per al consum de tot el grup. Tant la quantitat de fauna trobada com la diversitat de matèries primeres indiquen que l'Abric va ser ocupat durant períodes més o menys llargs de temps i de forma repetida, ha assegurat Carbonell.

Aquesta característica representa un nou canvi en el tipus d'ocupació de l'Abric ja que el nivell excavat durant la campanya de l'any passat era el producte d'ocupacions breus. Tanmateix, ara caldrà esperar a l'excavació del proper any per tal de comprovar si aquestes hipòtesis són certes.

Tant aquestes com les restes ja recuperades durant més de trenta anys d'excavació a l'Abric Romaní demostren que els neandertals "van ser caçadors actius", afirma Carbonell. "Les seves estratègies de subsistència en aquest jaciment van ser destinades a la caça de cavalls i cérvols", puntualitza.

Les noves troballes, localitzades, però que encara no han pogut ser extretes ni completament documentades, han estat possibles gràcies al treball d'un equip format per unes 50 persones, entre elles personal investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), altres d'internacionals i estudiants d'arreu del món. La campanya es donarà per tancada el proper 24 d'agost, fins llavors el jaciment encara resta obert al gratuïtament al públic.