L'Ajuntament de Martorell ha iniciat les obres d'ampliació de l'Arxiu Municipal, amb la remodelació i adequació de la nau paral·lela i annexa a l'actual, ubicat a la plaça de la Germana Sant Ramon, al barri de la Vila.

Aquesta nau, amb un notable valor arquitectònic de les seves voltes catalanes d'envà, antigament ja estava unida a la nau principal formant un sol cos quan es va construir l'antic hospital de Sant Joan de Déu. El termini d'execució de les obres d'ampliació és de sis mesos i la previsió és que les obres s'enllesteixin a final d'aquest any.

L'edifici està situat a la zona oest del soterrani de la plaça de la Germana Sant Ramon, amb accés des del número 43 del carrer del Mur, amb una façana lateral al carrer de Sant Antoni i una altra de posterior al número 46 del carrer de Lloselles. El solar on s'ubica l'edifici de l'actual arxiu té una superfície de 140 m2 i la proposta d'ampliació amb la nau paral·lela i annexa a l'existent, suposa un increment de 124,40 m2 més.

L'edifici es composa d'una gran nau sota voltes catalanes i que es dividirà en dues funcions segons els nivells o plantes. A la planta semisoterrani amb funcions de magatzem d'arxiu i planta baixa com a espai de treball. Les obres permetran buidar els tancaments exteriors dels arcs i finestres que actualment es troben tapiades per la col·locació de finestres i vidres.

En l'actual plaça de la Germana Sant Ramon hi havia anteriorment les dependències de la Policia Local. El primer tinent d'alcalde i regidor de Planificació Urbanística i Serveis Urbans de l'Ajuntament, Xavier Fonollosa ha explicat que "un cop executada l'obra de la plaça es va conservar la nau paral·lela existent a l'actual arxiu pel valor arquitectònic de les seves voltes".

L'edifici té tots els serveis de sol urbà -clavegueram, aigua, subministrament elèctric- i els carrers que l'envolten són de prioritat per als vianants, fruit de la reconversió feta en els darrers anys. L'actual servei d'arxiu municipal es troba temporalment ubicat a l'edifici administratiu de l'Ajuntament. El projecte forma part d'un programa de rehabilitació sorgit de la necessitat d'assegurar les condicions d'ús i de manteniment de l'edifici. El pressupost d'execució és de 249.970 euros.