Fa 303 anys, els Prats de Rei estaven a punt de ser escenari d'una de les batalles més importants de la guerra de Successió. A partir de mitjan setembre del 1711 i durant tres mesos, fins al Nadal d'aquell mateix any, els exèrcits austriacistes del rei Carles III amb 25.000 soldats es van enfrontar a l'exèrcit de les Dues Corones, espanyols i francesos, amb uns 35.000 efectius. Els Prats de Rei es va convertir en el centre de la batalla. La infanteria, la cavalleria i altres unitats auxiliars dels dos exèrcits es van posicionar en la plana que envolta la vila dels Prats.

Ara, 303 anys després, en el marc de la commemoració del Tricentenari del final d'aquella guerra, el municipi recordarà aquella batalla guanyada per les forces austriacistes i que va definir l'estratègia dels dos exèrcits durant els anys següents fins a arribar a l'11 de setembre del 1714.

La commemoració tindrà lloc aquest diumenge al matí a la torre de la Manresana, lloc on el mariscal austriacista Starhemberg va instal·lar el seu quarter general durant la batalla.

L'acte principal de la commemoració serà la recreació de la batalla dels Prats de Rei a 2/4 de 2 del migdia amb tots els detalls. Es reproduiran les trinxeres borbòniques excavades a tocar de les muralles de la vila, es construiran les muralles amb la bretxa que van obrir les forces de Felip V, es posicionarà l'artilleria borbònica i hi participaran més de 100 soldats amb els seus uniformes, equipament i les seves armes de foc.