Després de sis anys d'estar inactiu, el pantà de Sant Martí de Tous (Anoia) tornarà a omplir-se. Amb l'objectiu d'iniciar aquest emplenament, el departament d'Agricultura ja ha abaixat les comportes de la presa. Les filtracions del subsòl van obligar a tancar l'embassament. Es van fer estudis i les obres per evitar les fuites i ahir la Generalitat va anunciar que es podia posar en marxa.

L'objectiu inicial de l'embassament era regar unes 450 hectàrees, però en els moments en què va estar ple, no va arribar a passar de les 130. L'any 2009 l'ACA va decidir que s'havia de buidar per les filtracions. L'embassament va quedar completament sec i hi ha anat creixent vegetació abundant.

Després de diversos estudis i actuacions per revertir la situació, l'ACA ha donat l'autorització per realitzar l'emplenament fins a una capacitat d'emmagatzematge màxima de 221.689 metres cúbics. Segons ha detallat el director, Jordi Sala, l'emplenament s'anirà fent "gradualment" per anar comprovant el bon comportament de la presa. Ha assegurat també que "per a la propera temporada de reg ja tindrem aigua perquè els pagesos la puguin aprofitar".

El batlle de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha subratllat que el pantà és "molt important" per al municipi, ja que es tracta "d'una oportunitat de cara als pagesos per transformar les hectàrees de conreu amb aquest reg de suport".