El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Artur Mas, han coincidit aquest divendres en la celebració dels 30 anys del llançament del Seat Ibiza en la que ha estat la segona visita del monarca a Catalunya des de la seva proclamació. La visita a la planta de Martorell davant els mitjans de comunicació ha començat amb l'arribada de Felip VI al taller número 10 conduint un Seat i en què Mas anava de copilot, tal i com es pot veure en la fotografia que ha fet el periodista berguedà Jordi Pons. Abans, el president i el rei han estat junts amb altres autoritats, però no han parlat de l'actualitat política, segons fonts de Presidència.Felip VI i Artur Mas s'han trobat per primera vegada després del 9-N aquest divendres durant una visita a la planta de producció que Seat té a Martorell (Baix Llobregat). El cap de l'estat i el cap del govern català han encaixat les mans quan han arribat a la factoria, fora de l'abast dels mitjans de comunicació, i just abans de compartir un petit desplaçament en un Seat León conduït pel monarca. Mas ha ocupat el seient del copilot i a darrere hi viatjaven el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i el vicepresident executiu i membre del consell de direcció del grup Volkswagen i president del consell d'administració de Seat, el Dr. Francisco Javier García Sanz.

Durant el recorregut per la fàbrica la relació entre Felip VI i Mas ha estat distant però cordial i, en diverses ocasions, no compartien les converses. Els dos mandataris no han parlat d'afers polítics i, quan s'han intercanviat paraules, ha estat per parlar de l'empresa i de cotxes, segons diverses fonts.

"Ens hem adonat que era la primera vegada que es veien després del 9-N i estem contents per compartir aquests moments amb ells", ha assenyalat el president del comitè executiu de Seat, Jürgen Stackmann, que també ha explicat: "Han pujat al mateix cotxe i s'ho han passat bé. Però hem parlat de negocis i de la marca, no de política". Stackmann ha subratllat que hi ha hagut un "ambient molt positiu per a la marca" durant la visita del rei. "Els hem ensenyat prototips nous i s'hi han mostrat molt interessats", ha afegit.

Fora de les càmeres, les autoritats han recorregut el centre de disseny de Seat, que acull 900 enginyers. És aquí on el monarca espanyol ha mantingut una reunió amb un grup d'empresaris catalans i amb l'alta direcció de la companyia. Després, s'han dirigit al taller número 10, on es produeixen la línia 1 del Seat Ibiza i la línia 2 del Seat León. Tot seguit han anat cap al centre de prototips de desenvolupament, el punt de connexió entre les àrees d'I+D i de producció, i el Meisterbock, on s'assegura la qualitat dels models per a la fase de llançament.

El recorregut ha finalitzat a les instal·lacions del centre d'entrenament del SPS, el sistema de producció de Seat, on el rei ha descobert una placa commemorativa de la visita. En l'acte, en què no hi ha hagut parlaments de les autoritats, hi han assistit unes 200 persones entre representants institucionals, polítics, empresaris i organitzacions sindicals.

Un estendard que compleix 30 anys en "bons moments" per a la multinacional

El Seat Ibiza és l'estendard de la marca i el més venut fins ara amb més de cinc milions de vehicles des del seu llançament el 1984, tot i que enguany el Seat León l'ha superat i, segons fonts de la companyia, sembla que aquesta tendència es consolidarà en els pròxims anys. La segona generació del Seat Ibiza va ser el primer vehicle que es va fabricar a la planta de Martorell, inaugurada el febrer del 1983 pel rei Joan Carles I.

Des d'aleshores, les instal·lacions de Martorell s'han convertit en la planta espanyola que més vehicles produeix, amb 2.100 cotxes diaris, un cada 30 segons, que es distribueixen en 76 països. Stackmann ha destacat els "bons moments" en què es troba la multinacional actualment. La producció aquest any ha crescut un 13%, un increment que ha permès contractar més de 800 treballadors en els últims mesos. Les vendes de Seat també han pujat un 10%.

La segona visita del monarca a Catalunya

La primera visita oficial a Catalunya de Felip VI va ser a Girona el 26 de juny, pocs dies després de ser proclamat rei. En aquella ocasió, en el lliurament dels Premis Fundació Príncep de Girona, va assegurar que volia fer "més present" la Corona a Catalunya per transmetre "missatges de respecte, entesa i convivència" i també va defensar el català dient que la llengua pròpia conviu "en diàleg permanent" amb el castellà.