Igualada celebrarà dissabte vinent, 11 d'abril, els 500 anys de l'ofrena del ciri votiu a la Mare de Déu de Montserrat, i per commemorar l'efemèride ho farà amb activitats especials al santuari que implicaran diverses entitats, a banda del mateix Ajuntament.

Aquesta tradició recorda que el 1515 els consellers de la ciutat van decidir demanar protecció a la Mare de Déu de Montserrat davant l'amenaça d'una epidèmia de pesta procedent de Barcelona, i ho van fer portant-li un ciri. Un any més, es mantindrà la tradició cinc-centenària, però amb més activitats que mai durant tot el matí.

La visita a la basílica de Montserrat començarà a les 10 a la plaça de la Creu, davant l'estació dels Ferrocarrils, amb la benvinguda a la Diligència d'Igualada. En una iniciativa organitzada per l'Antic Gremi dels Traginers, l'històric carruatge haurà sortit a les 6 de la tarda de divendres des de la plaça de l'Ajuntament de la capital de l'Anoia i serà l'encarregat de portar el ciri votiu fins a la muntanya.

A les 11 començarà la missa conventual. Posteriorment, la comitiva igualadina, integrada per representants de diverses entitats de la ciutat, de les parròquies de la ciutat, i del consistori, i encapçalada per l'alcalde, Marc Castells, serà rebuda oficialment pel pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Aquesta vegada, però, i amb motiu dels 500 anys, la recepció es farà a la mateixa basílica, i no en una sala annexa com és habitual. Després, la Schola Cantorum farà una ofrena coral, coincidint amb la celebració del seu 75è aniversari.

Cap a la 1, la celebració es traslladarà a la plaça de Santa Maria, on ballarà l'àliga d'Igualada i els Moixiganguers aixecaran un pilar commemoratiu dels 500 anys, coincidint també amb el 20è aniversari de la colla. El punt final el posaran les parròquies d'Igualada amb un dinar al restaurant. El preu del dinar és de 15 euros i les inscripcions es poden fer a les oficines de la parròquia de Santa Maria.

La celebració està oberta a tota la ciutadania i, per pujar a Montserrat, els assistents podran fer ús del servei d'autocars que organitza de manera habitual l'Ajuntament d'Igualada, per bé que les inscripcions ja són tancades.

D'altra banda, el club excursionista UEC Anoia proposa per al mateix dissabte pujar a peu a Montserrat. Per inscriure-s'hi cal trucar al 93 803 20 47 o fer-ho per correu a uecanoia@uecanoia.cat.