La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat aquest dimecres al Ple del Parlament el programa 'Pel bon tracte a les persones grans' que té per objectiu abordar les situacions de maltractament que pateixen les persones grans. La comarca de l'Anoia tindrà un paper protagonista, ja que serà la primera comarca en presentar un protocol d'intervenció territorial. Entre les accions del programa, destaquen les orientacions d'actuació contra els maltractaments; la creació d'una comissió nacional de seguiment del programa; la formació de professionals de diversos àmbits; la sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general; i, finalment, la intervenció al territori.

Munté ha destacat que "el Programa preveu que de forma coordinada cada comarca pugui tenir el seu propi protocol territorial d'abast comarcal, ja sigui donant suport a les iniciatives ja endegades o ajudant a desplegar aquesta xarxa en altres punts del territori". L'Anoia ha estat una de les cinc comarques pilot escollides per la seva implicació, trajectòria i experiència contrastada en aquest àmbit.

Aquesta comarca compta des del 2009 amb una Comissió de prevenció i detecció de situacions de maltractaments a les persones grans que està formada per representants de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal, els Ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona, el Consell de la Gent Gran de l'Anoia i entitats. Fruit del treball d'aquesta comissió, el 2011 es va donar a conèixer un document marc: 'Protocol de prevenció i actuació contra els maltractaments a les persones grans de l'Anoia'.

Munté ha recordat que "amb la idea de donar un pas endavant i poder abordar de manera integral aquesta xacra social, el passat 6 de març es va iniciar el desenvolupament del programa 'Pel bon tracte a les persones grans' a la comarca de l'Anoia" i ha especificat les seves fases d'intervenció. Durant el mes de març es van dur a terme sessions formatives per millorar la detecció i la intervenció en situacions de maltractament a les persones grans. A finals d'abril s'iniciarà el tercer nivell de suport al disseny del protocol i a la consolidació de la xarxa de recursos.

Aquesta eina, segons Neus Munté, "servirà per atendre a les persones grans de l'Anoia amb la màxima celeritat i professionalitat, atès que cada un dels professionals coneixerà com acompanyar i atendre a la persona gran víctima de maltractament, des del moment de la detecció". Actualment aquest pilotatge territorial també s'està duent a terme al Pla d'Urgell, al Maresme, a l'Alt Penedès i al conjunt de les comarques de les Terres de l'Ebre.