El grup municipal de CiU a Igualada afronta reforçada les eleccions municipals del 24 de maig després de governar la ciutat durant quatre anys. La federació compta amb l'actual alcalde, Marc Castells, per revalidar el càrrec. De la seva banda, el PSC aposta per la marca Socialistes d'Igualada i confia millorar els resultats de fa quatre anys, quan va perdre la meitat dels regidors i es va situar com a segona força al consistori. Un dels dubtes serà qui aglutina més vots independentistes, ja que per primer cop la CUP es presenta a la capital de l'Anoia. A aquest interrogant també se li suma el paper que jugarà Decidim Igualada, una nova candidatura que aglutina diverses forces de l'esquerra igualadina.

El darrer mandat a la capital de l'Anoia ha estat especialment marcat pel sanejament de les finances municipals. A finals de l'any 2011 el consistori va haver d'aplicar un pla de xoc per fer front a la "delicada" situació econòmica, amb uns nivells d'endeutament que se situaven al 109% -el màxim permès se situa en el 75%- i que el col·locaven entre el rànquing dels cinquanta Ajuntaments més endeutats del país. A hores d'ara, però, el nivell d'endeutament s'ha rebaixat fins el 78,51% i l'Ajuntament paga els seus proveïdors a una mitjana de 60 dies, mentre que fa quatre anys es feia a 240 dies.

De fet, l'actual govern de coalició CiU-ERC ha retret diverses vegades al PSC -que governava la ciutat abans del 2011- que durant el seu mandat es va "abandonar la prudència" i relaten que en arribar al govern es van trobar una situació "dantesca". Entre les crítiques, destaca la del projecte del World Trade Center que, tot i que no es tirarà endavant, l'Ajuntament haurà de pagar un total de 3 milions d'euros -dels quals ja se n'han pagat 1'6 MEUR- corresponents a la redacció del projecte executiu.

El gran repte pendent, el POUM

Una de les crítiques que més s'han sentit per part del principal partit a l'oposició, el PSC, és que durant aquest mandat no s'hagi fet cap pas per tirar endavant el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). De fet, totes les forces polítiques coincideixen en la necessitat que Igualada disposi d'un nou POUM, ja que l'actual data del 1986. Precisament, el PSC va engegar el procés de redacció del Pla l'any 2010, però aquest va ser tombat per totes les forces polítiques de l'oposició.

L'alcalde d'Igualada ha argumentat que en aquests quatre anys no han fet cap pas per començar la redacció del nou POUM perquè la llei no ho permetia -un cop es va aturar el Pla l'any 2010, s'havien d'esperar 3 anys per iniciar el procés de redacció d'un de nou- i, segons ell, fer-ho aquest 2015 hagués estat "electoralista". Amb tot, des de l'oposició se li ha recriminat que s'haguessin pogut fer els passos previs com ara la redacció dels estudis oportuns o buscar les opinions de la ciutadania, comerciants, empresaris i entitats.

Els mateixos aturats que fa quatre anys

L'Anoia és una de les comarques catalanes més castigades per la crisi econòmica i amb les xifres d'atur més elevades. Concretament, a Igualada hi ha gairebé 3.500 aturats, gairebé els mateixos que fa quatre anys. Des del govern municipal es va prometre la instal·lació de noves empreses industrials al territori, que, finalment, no han arribat. Amb tot, Castells ha defensat que en aquest temps "s'han posat les bases" perquè puguin venir empreses.

Alguns dels sectors industrials pels quals s'està apostant fort són el tèxtil i la pell. Són sectors tradicionals a la ciutat i que han patit fortament la crisi econòmica però que actualment s'estan reconvertint. Igualada s'ha postulat per convertir-se en la Capital Europea de la Pell de Qualitat, amb un clúster adober que aglutina una quarantena d'empreses, treballa per marques de pell de luxe mundials i té una facturació agregada de 170 MEUR.

Pel que fa al tèxtil, la ciutat vol aprofitar el moment que viu el sector de retorn d'una part de la producció a Europa i captar inversions. Per això, s'ha creat l'Oficina de Prototipatge -que en el seu primer any de funcionament ha aconseguit 1,1 MEUR de nova facturació per a les empreses tèxtils locals- i, darrerament, s'ha organitzat la fira tèxtil Bstim, única a l'Estat i que va rebre gairebé 1.300 professionals en la seva primera edició.

Cares noves i la irrupció de nous partits

Convergència i Unió (CiU) aposta per mantenir el seu cap de llista i actual alcalde de la ciutat, Marc Castells. El candidat va ser escollit per primer cop cap de llista de CiU per Igualada l'any 2007, després de guanyar una pugna amb UDC, i va ser regidor a l'oposició fins que va accedir a l'alcaldia quatre anys després, l'any 2011. També ha estat president del Consell Comarcal de l'Anoia, entre el 2009 i el 2011, i, actualment, és diputat provincial de la Diputació de Barcelona, encarregat de l'àrea d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge.

L'actual soci de govern de CiU és ERC, que compta amb un total de dos regidors. El partit republicà ha apostat per renovar el seu líder i presentarà com a candidat Josep Maria Palau. Amb tot, Palau no és nou a la política, ja que durant 13 anys ha estat alcalde del municipi veí de Jorba -actualment encara ho és- i també és president de la federació regional d'ERC a la Catalunya Central. ERC també ha posat cares noves als primers noms de la llista.

El segon partit amb nombre de vots, el PSC, presenta candidat diferent al de les eleccions de 2011, quan es va presentar Jordi Aymamí. Aquest, però, va abandonar la política activa després dels mals resultats obtinguts a les darreres eleccions municipals i reduir a la meitat el nombre de regidors -es va passar de deu a cinc-. El candidat serà Jordi Riba, regidor pel PSC a l'Ajuntament d'Igualada des de l'any 1999. El partit es presentarà amb la marca Socialistes d'Igualada.

Un altre dels partits que renova el seu cap de llista és el PP, que presentarà Joan Agramunt -fins ara número dos-, com a candidat. De la seva banda, ICV -que actualment compta amb un regidor al consistori- ha decidit presentar-se amb una candidatura conjunta d'esquerres amb Procés Constituent, Pirates de l'Anoia i membres de Podem. Porta per nom Decidim Igualada i el cap de llista és Dario Castañé. El darrer partit que actualment compta amb un regidor a l'Ajuntament és PxC, que mantindrà com a candidat el seu cap de llista, Robert Hernando, que també és secretari general del partit.

Un dels nous partits que es presentarà a les eleccions del proper 24 de maig a Igualada és la CUP, que tindrà com a número 1 el periodista i sociòleg Albert Mateu. La CUP ha decidit presentar-se a les municipals per "construir un nou model de ciutat, trencar amb les pràctiques polítiques que s'han fet fins ara i instal·lar un nou municipalisme". La vuitena candidatura que es presentarà a Igualada és Solidaritat Catalana per la Independència (SI), que ja va concórrer a les municipals del 2011 sense obtenir cap regidor.