Arrel de les obres d´urbanització del Passeig de Sant Miquel d´Òdena, s´ha localitzat la necròpolis medieval de l´ermita de Sant Miquel. L´obertura d´una rasa per a la instal·lació d´un tub per a l´evacuació de les aigües pluvials ha facilitat la localització d´un bon nombre de tombes, en el subsòl del carrer on es realitzen les obres.

Actualment, mentre continuen les obres en el sector nord del carrer, s´està realitzant la intervenció arqueològica, patrocinada per l´Ajuntament d´Òdena, en les tombes afectades per la rasa.

Aquesta excavació, a càrrec de l´empresa especialitzada Cat Patrimoni i amb la direcció de l´arqueòloga Núria Cabañas, ha de permetre preservar i investigar les restes arqueològiques d´aquesta important necròpolis que podem situar entre els segles XI i XII.

Fins a dia d´avui, s´han localitzat uns 10 enterraments dels quals 5 ja han estat totalment excavats. Es tracta, de moment, de sepultures de fossa simple excavades en nivells geològics i amb cobertes de lloses de pedra que han permès una bona conservació de les restes inhumades que, un cop extretes i estudiades antropològicament, han de permetre obtenir més informació sobre edats, sexes, cronologia, malalties, nutrició, etc.