Les obres d'urbanització del Passeig de Sant Miquel d'Òdena (Anoia) han tret a la llum una part del passat medieval del municipi. L'obertura d'una rasa per instal·lar un tub per a l'evacuació d'aigües pluvials va treure a la llum una necròpolis que dataria entre els segles X i XI. L'equip d'arqueòlegs de l'empresa CatPatrimoni treballa aquests dies en l'excavació de les tombes i fins ara n'han localitzat una vintena. Segons ha explicat a l'ACN l'arqueòloga Núria Cabañas, la necròpolis estaria relacionada amb l'ermita de Sant Miquel que hi ha just al costat.

Els arqueòlegs continuaran excavant el subsòl del municipi d'Òdena mentre durin les obres al Passeig de Sant Miquel. Fins ara, segons ha detallat la responsable de l'excavació, Núria Cabañas, s'han localitzat un total de vint tombes, de les quals se n'han pogut excavar 16. Els treballs, que van a càrrec de l'empresa especialitzada CatPatrimoni, han de permetre preservar i investigar les restes arqueològiques d'aquesta necròpolis, que se situaria entre els segles X i XI.

Les sepultures que s'han trobat són de fossa simple, excavades als nivells geològics i amb cobertes de lloses de pedra. Aquest fet, ha explicat Cabañas, ha permès que les restes inhumades presentin un bon estat de conservació. Entre els esquelets, n'hi ha de totes les edats, des de cossos d'un any fins a adults. Amb tot, l'arqueòloga ha explicat que caldrà un estudi més detallat per obtenir més informació sobre les edats, el sexe, la cronologia o les malalties que poguessin presentar.

Els enterraments estan fets a l'estrat geològic, de manera que, segons Cabañaas, a sota ja no s'hi pot localitzar cap més resta. Un cop es va deixar de fer servir la zona com a lloc d'enterrament, a principis del segle XX es va convertir en una zona de vinyes i posteriorment es va asfaltar i va passar a ser un carrer del municipi.

La zona on s'han trobat les restes està situada a la part baixa del municipi d'Òdena, on antigament hi havia la necròpolis que va lligada a l'ermita i també algunes cases disperses. Segons Cabañas, tot i que no es tenia cap evidència física de l'existència de la necròpolis, "sí que era de suposar la seva existència, ja que en aquella època al voltant de les ermites o les esglésies sempre hi ha una zona de sagrera en un radi aproximat de 30 metres".