«Quan acabi la crisi, Martorell serà al davant de la represa»

Xavier Fonollosa es va presentar a les eleccions sabedor que davant seu tenia un repte més que difícil: agafar el relleu d´un dels alcaldes més històrics del país, Salvador Esteve

07.08.2015 | 07:58
Xavier Fonollosa ha estat regidor de Martorell al costat de Salvador Esteve des de les eleccions del 2003 · José Sanchez

Cridat des de fa temps a ser l´hereu polític de Salvador Esteve, Xavier Fonollosa (CDC) va convertir-se en batlle de Martorell després de les eleccions del mes de maig passat. Malgrat perdre la majoria absoluta, Fonollosa veu en el pacte de govern amb ERC una oportunitat per donar una òptica diferent a un dels ajuntaments emblemàtics de Convergència. Regidor des del 2003 i amb vuit anys d´experiència a l´executiu local, aposta per un projecte de continuïtat evolucionada.

Va ser una decepció perdre la majoria absoluta a les passades eleccions?

Un sempre vol tenir el màxim de vots, però en fem una valoració molt positiva. Vam guanyar amb el doble de vots que el segon, i a tots els barris. Ara, les majories absolutes costen molt i no estem en el temps de tenir-les. Però em quedo amb el fet que fa vuit vegades consecutives que guanyem les eleccions de forma àmplia. Pel que fa a l´acord amb ERC, des del primer moment vam dir que volíem un pacte de govern, no només d´investidura, amb l´objectiu de fer un govern estable i sòlid.

Com van ser les negociacions amb ERC per formar govern? Va veure perillar l´alcaldia?

No va ser fàcil, però no vam deixar de creure en la possibilitat del pacte. L´alternativa era molt complexa i no tenia possibilitats d´èxit. Martorell va tenir fa 12 anys un tripartit i la ciutadania encara ho té present.

En quins aspectes del seu projecte han cedit amb el pacte amb ERC?

No renunciem a coses, jo crec que es veu des d´una altra òptica. Els dos partits aportem el millor per sumar, i les nostres capacitats formen un govern estable i més bo que si fos només d´una força. Des de Convergència, ens anirà bé tenir una perspectiva diferent, que ens aporti frescor. El més important és que hi hagi un sol projecte, perquè hem de governar un sol poble i fer-ho amb unitat. En l´equip de govern, l´acció és col·legiada: si un l´encerta, ho fem tots, i si algú falla, també tots en som responsables.

Aquest pacte s´ha d´entendre també des d´una perspectiva nacional?

Tenim unes idees força semblants i això hi ha ajudat, però no ha estat l´element clau. Les prioritats en clau local eren semblants: teníem el 90 % de coincidències en el programa electoral, i el 10 % restant són aspectes en què podem arribar a consensos. Des del primer moment vam parlar de temes locals, perquè l´eix nacional no és el punt central de les polítiques de l´Ajuntament. Nosaltres només podem posar el nostre granet de sorra.

Com van aquests primers mesos de treball?

El govern ha començat molt bé. Crec que el moment d´engegar és molt important, perquè cal veure que tot encaixi. Quan tothom té les competències clares, la dinàmica que es genera fa que l´acció de govern flueixi. Tothom s´implica, perquè jo sóc dels que pensa que si no t´hi dediques, les coses no surten. Estic gratament sorprès de com està funcionant l´equip, perquè hi ha nous regidors i d´altres que han canviat de competències i han encaixat molt bé.

Quin paper han de jugar els ajuntaments davant les properes eleccions al Parlament?

Hem de ser lleials al govern de la Generalitat. Les del 27-S són formalment unes eleccions ordinàries, però de caire plebiscitari. Respectarem el resultat de les eleccions des de la visió institucional. Des del punt de vista polític, el famós dret a decidir el concretarem el 27-S, perquè decidirem lliurement si volem continuar a l´Estat espanyol. No és la forma més ortodoxa de fer-ho, però no ens han deixat cap altra alternativa.

Quins seran els eixos bàsics del seu govern per a aquesta legislatura?

El més important és pensar en la reactivació econòmica, encara que això no depèn exclusivament dels ajuntaments. Estem en un municipi sensible en termes de crisi i represa econòmica, perquè la indústria hi té un pes molt important, amb la presència de dues grans empreses com Seat i Solvay. Hem d´eliminar traves i posar totes les ajudes possibles perquè les empreses s´instal·lin a Martorell: facilitant tràmits administratius, fent formació i assessorant des del Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner. I, sobretot, ha d´haver-hi crèdit, perquè el crèdit a l´economia és com la benzina per als cotxes. En el darrer any, l´atur ha baixat a Martorell dos punts i mig. Quan la crisi s´esvaeixi, Martorell serà un dels capdavanters de la represa econòmica gràcies a la seva industrialització.

I a banda de la represa econòmica?

L´altre aspecte és que, mentre durin els efectes de la crisi, hem d´impulsar un pla de suport a les famílies. Ens agradaria no haver de fer-ho, perquè significaria que la gent no ho necessita, però ara per ara l´Ajuntament ha de prestar l´auxili necessari perquè ningú es quedi al marge. I el tercer eix és posar l´urbanisme al servei de les persones. Transformant el paisatge urbà millorem el nivell de vida de les persones. Volem crear més espais públics amables perquè la gent en gaudeixi.

Fa poc va anunciar les obres de millora al barri de Can Carreras. Quin calendari hi ha previst per a aquestes actuacions?

Estem en la fase de redacció del projecte. Es vol urbanitzar tot el barri, de manera semblant al que es va fer amb la Vila. Quan tinguem el projecte, buscarem el finançament necessari. Serà durant el 2016, però no puc dir si serà al primer trimestre, al segon o més endavant. Durant vuit anys hem actuat al 80 % de la via pública de Martorell, i en aquesta legislatura ho volem fer al 20 % restant.

En quin punt es troba el parc fluvial de l´Anoia?

Dins de l´actual mandat, tenim el compromís de redactar, licitar i executar el parc fluvial. A Martorell tenim dos rius: el Llobregat passa només pel municipi, però l´Anoia ho fa pel mig de la localitat. Fins ara, el riu ha estat com una barrera i volem que sigui un punt de trobada. Volem fer una actuació contundent per tenir un parc, un passeig, una zona per fer pícnic i per gaudir més del riu.

Un tema molt de moda en les agendes de tots els governs és el de la transparència. Com el pensen abordar?

D´un temps ençà, la ciutadania és més exigent amb l´administració. Això no és dolent. El ciutadà té dret a conèixer tot el que passa a les administracions públiques. Però hem de tenir una eina, una pàgina web on poder penjar tot allò que sigui consultable per fer-hi difusió. La transparència és bona, però s´ha de fer d´una manera ordenada, perquè el ciutadà la trobi fàcilment i no es perdi.

Què destacaria de la figura del seu predecessor, Salvador Esteve?

És el meu mestre. No he conegut cap alcalde millor. És, ha estat i serà el millor alcalde de Martorell. Sempre ha estat al servei de Martorell. Els que hem estat deixebles seus ens hi intentem apropar, però no arribarem mai al seu nivell. Això sí, encara tenim la sort de comptar amb el seu consell, i segur que durant aquest mandat haurem de recórrer a Esteve més d´una vegada.

On estarà el fet diferencial d´aquest govern en comparació del d´Esteve?

Cada mandat és diferent, i en aquest govern hi ha moltes coses noves. Sense anar més lluny, Convergència mai ha governat en coalició, i ara tots hem d´aprendre a fer-ho així. Quant a la feina, serem continuistes, però amb una continuïtat evolucionada i enriquida. El moment és diferent: la gent demana participació i hem d´engegar processos participatius.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema