Martorell obre una exposició sobre els 150 anys del ferrocarril al municipi

La mostra permet remarcar el paper clau que juga el municipi en la xarxa de comunicacions del país

07.08.2015 | 07:58
Visitants de l´exposició durant l´acte d´inauguració

Martorell ha obert l'exposició 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell, una mostra que es podrà veure fins a mitjan agost a l'Enrajolada i que s'ha promogut per tal de divulgar l'important pes històric de la línia i del municipi com a nus de comunicacions. L'alcalde, Xavier Fonollosa, va destacar a l'estrena que el tren va portar el progrés i el desenvolupament industrial al poble. Joan Solé, un dels comissaris, va reivindicar la línia perquè històricament ha estat menystinguda, tot i la gran rellevància que ha tingut per a poblacions de quatre comarques.
Plafons explicatius de les onze estacions de la històrica línia, fotografies, plànols, dibuixos, plaques i maquetes són el material que s'exposa en aquesta mostra, fruit del treball desinteressat iniciat el 2007 i desenvolupat per una comissió d'associacions i centres d'estudis de poblacions del Tarragonès, el Baix i l'Alt Penedès i el Baix Llobregat, entre les quals, els Amics del Ferrocarril de Martorell. Una exposició que es podrà visitar fins al 16 d'agost, i que és una síntesi del llibre que porta el mateix nom de la mostra.
L'alcalde martorellenc va subratllar el paper crucial que ha jugat Martorell en la xarxa de comunicacions del país: "el ferrocarril va fer arribar el progrés i el desenvolupament industrial a Martorell. Això va passar perquè som al mig del camí, en un indret estratègic entre Barcelona i la Catalunya interior. No en va, pel nostre Congost avui hi passen tres línies de tren, una autopista, una autovia, una carretera nacional i un riu". Així accentuava Fonollosa el bon posicionament "d'un poble que és barreja de tradició i de progrés.
Solé, acompanyat de l'altre comissari, Joan Montserrat, va reivindicar que "la línia de Tarragona a Martorell ha estat històricament deixada de la mà de Déu, però volem fer palès que va suposar un canvi fonamental per a totes les poblacions de pas, i que Martorell va esdevenir un nucli de comunicacions ferroviari de primera magnitud". És per això que calia aquesta commemoració.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema