La Basílica de Santa Maria d'Igualada recuperarà el seu portal lateral, que estava tapiat i en desús des del 1939. El projecte vol donar resposta als nous requeriments funcionals, de seguretat i d'accessibilitat que ha de complir el temple. Les obres ja estan a la recta final, i l'accés s'estrenarà dijous, en el marc de la festa major.

El fet d'obrir la porta no només recupera l'accés històric pel lateral, sinó que dota el temple d'una segona sortida, actualment necessària per complir la normativa, tant pels actes litúrgics i culturals que s'hi celebren regularment com per l'exposició "Fulgentia" d'art sacre que acull al seu interior. També se soluciona l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda amb una petita rampa al nou accés.

El projecte, redactat per l'arquitecte Jaume Riba i Samarra, està gestionat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, que acaba de celebrar els seus 100 anys. Les obres han permès reobrir el portal que, des del segle XVII fins a la guerra civil, comunicava l'interior del temple amb el carrer de Santa Maria, en el lloc que ara ocupa la capella dedicada a Sant Ignasi. Els treballs han consistit a traslladar el retaule, obrir un nou portal adaptat a les preexistències, reformar la capella per transformar-la en un cancell i fer unes modificacions a l'exterior que resoldran l'accessibilitat a la Basílica.