La Basílica de Santa Maria d'Igualada, que es va començar a construir l'any 1617, ha recuperat la seva entrada original del segle XVII. Es tracta del portal lateral, que permetrà donar resposta als nous requeriments funcionals, de seguretat i també d'accessibilitat. Aquesta porta va quedar en desús durant la guerra civil espanyola i va acabar sent tapiada. A més, la reobertura del portal ha permès exposar permanentment al públic la maqueta del retaule major de la basílica, elaborada per un taller manresà abans de la seva restauració, l'any 1939. Les obres, que han comptat amb una subvenció de 90.000 euros de la Diputació de Barcelona, s'han allargat durant tres mesos.

A partir d'aquest dijous la Basílica de Santa Maria d'Igualada compta amb una nova entrada al temple. Es tracta de l'antiga porta lateral que l'any 1939 es va tapiar i va quedar en desús. Tot i que la portalada era l'entrada principal de la basílica en els seus orígens, ara servirà com a porta secundària. Es tractava d'una entrada coetània a la construcció de la basílica, que data d'entre el 1617 i el 1696. De fet, s'han conservat documents gràfics que acrediten la importància d'aquesta entrada, com una fotografia del 1901 d'una boda de la família Godó, originaris de la capital de l'Anoia.

L'arquitecte responsable de les obres, Jaume Riba, he explicat que aquesta porta va estar oberta fins a finals de la guerra civil, quan la basílica es va transformar en un mercat. "Un cop es va iniciar la reconstrucció de la basílica després de la guerra, aquesta porta va quedar anul·lada", ha relatat l'arquitecte. El projecte, que va començar a gestar-se fa dos anys i mig, vol donar resposta als nous requeriments funcionals, de seguretat i d'accessibilitat que ha de complir el temple. Per aquest motiu, també s'ha col·locat una rampa al nou accés per a les persones amb mobilitat reduïda.

En concret, la porta s'ha col·locat sota l'arc de 6 metres d'alçada que encara es pot veure a la paret lateral de la basílica, tot i que la porta només fa 3 metres d'alt. Fins ara, a darrere de la nova portalada hi havia ubicat el retaule de Sant Ignasi, que s'ha traslladat a un altre indret. Segons ha detallat l'arquitecte, la nova porta s'ha fet amb planxa de ferro gravat i s'hi ha fet diverses inscripcions de la història de l'edifici.

Tot just després de la porta s'hi ha fet un cancell -espai entre la portalada principal i l'entrada a l'edificació per evitar que l'aire exterior i el soroll entri directament a l'interior quan s'obre la porta-. Concretament, dins d'aquest cancell s'hi ha ubicat la maqueta del retaule major de la basílica. Es tracta d'una maqueta que es va descobrir als anys noranta en un taller de Manresa, però que es va elaborar amb motiu de la reconstrucció del retaule -que va quedar molt destruït durant la guerra civil espanyola-, entre els anys 1939 i 1954. Ara, aquesta maqueta quedarà permanentment exposada al públic.

La Basílica de Santa Maria és un edifici declarat bé cultural d'interès nacional i els seus elements més representatius són la capella del Sant Crist i el retaule de l'altar major. El rector de l'església, mossèn Josep Massana, ha expressat que la basílica és una "joia". "L'estructura és d'estil renaixentista i molt austera. Recorda la grandesa i l'elegància de les escultures gregues i romanes però no pretén ser acaparadora ni excessivament rica", ha explicat Massana. Pel rector, l'obertura de la nova porta "ens ajudarà a refer la història" i "donar més i millors serveis a la gent".