L'accés lateral de la Basílica de Santa Maria d'Igualada es va inaugurar ahir en el marc dels actes de la festa major. Les tasques de recuperació del portal han tingut un cost de 90.000 euros, i han estat finançades per la Diputació de Barcelona. A la inauguració hi van assistir les principals autoritats locals, així, com representants del bisbat de Vic i centenars de persones que van voler estrenar la portalada i admirar una miniatura de fusta del retaule de Santa Maria que s'exposa per primera vegada al públic.

El projecte, tutelat pel seu Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació, ha estat liderat per l'arquitecte Jaume Riba. En l'acte d'inauguració, Riba va detallar el procés de reconstrucció de l'accés, ha destacat la utilització per primera vegada del mètode de gravat a l'àcid i ha agraït la col·laboració desinteressada de l'empresa Comercial Godó per a fer-ho possible. També va voler remarcar que el resultat ha estat fruit del "treball en equip".

El rector de Santa Maria, Josep Massana, va assegurar que "és un goig recuperar la que havia estat l'entrada principal del temple", i va agrair a totes les persones que han participat dels treballs la seva tasca, fent un reconeixement especial a la família de Manresa que ha conservat i donat la maqueta del retaule. "Francesc, fill del gran ebenista manresà Atanasi Perramón i Castany, i la seva esposa Isabel, guardaven amb cura a casa seva la maqueta del retaule major que havia fet el seu pare, i em donaren totes les facilitats per recuperar per a la nostra ciutat aquesta excel·lent peça", va explicar el rector.