Igualada vol crear un centre especialitzat en fabricació digital i indústria 4.0

Ignius es planteja com un espai de trobada, intercanvi i creació d'aquest sector

02.09.2015 | 14:27

L'Ajuntament d'Igualada i TIC Anoia han presentat aquest dimecres el projecte de creació d'Ignius, un nou centre dedicat als estudis i al desenvolupament de la indústria 4.0 i la fabricació digital. El centre ha de ser un espai de trobada, intercanvi i creació, on s'uniran empreses, centres formatius i consumidors per fer front "a la quarta revolució industrial i evitar el buit tecnològic que aquesta pugui comportar per al sector industrial de la comarca". L'objectiu del consistori és posicionar la comarca de l'Anoia com a territori capdavanter en l'estudi, desenvolupament i implantació d'aquest tipus de fabricació. També s'està treballant per portar a la ciutat un grau innovador en Enginyeria TIC.

El govern municipal d'Igualada ha anunciat que en els propers anys treballarà amb l'entitat TIC Anoia en aquesta iniciativa com a projecte de ciutat. Segons la regidora de Dinamització Econòmica i Coneixement, Àngels Chacón, l'objectiu és que "la comarca de l'Anoia es posicioni com a territori capdavanter en l'estudi, desenvolupament i sobretot en la implantació d'aquest tipus de fabricació, que es nodreix de màquines guiades per ordinador per realitzar els seus productes". Apunta també que "el nom Ignius juga amb les primeres lletres del nom de la ciutat i fa referència alhora a inici i a empenta"

L'objectiu d'aquesta indústria és, segons ha explicat el consistori igualadí, facilitar la tasca als treballadors, millorar la productivitat i adaptar-se a la nova realitat de la demanda del mercat. Es tracta d'una nova forma de fabricar i de dissenyar productes on els consumidors tenen una part molt activa en el procés, en un món on cada vegada es demanen més productes personalitzats i amb una major rapidesa. Segons Chacón "les empreses de la indústria 4.0 seran cada cop més properes al consumidor i assumiran una demanda creixent de productes personalitzats, que no poden trigar tres setmanes de vaixell per arribar al client com passa amb els sistemes de producció massiva actuals". La regidora creu que "és una gran oportunitat per Igualada i per l'Anoia, per reindustrialitzar el territori, mantenir les empreses que tenim i fer que n'hi hagi de noves, possiblement de nous sectors".

El vicepresident executiu de TIC Anoia, Manel López, ha assegurat durant la presentació del projecte que "la indústria de les TIC de l'Anoia és una de les més importants a nivell de Catalunya i, amb Ignius, volem dotar-la de mitjans perquè s'ampliï i pugui ser més gran en el territori, tant pel que fa a les empreses proveïdores de tecnologia que aporten novetats i coneixement per a les indústries, com les consumidores d'eines TIC".

Els pilars d'Ignius

Ignius tindrà quatre pilars principals sobre els quals se sustentarà: l'àmbit de la innovació, que farà l'acompanyament a les empreses o centres educatius que vulguin innovar en fabricació digital, impulsarà projectes europeus d'innovació i realitzarà transferència tecnològica en els àmbits empresarials i educatius. En segon lloc, l'àmbit de l'empresa, que serà un 'showroom' de maquinària professional d'empreses del sector, un laboratori per implementar plans pilot de transformació industrial i una incubadora de noves empreses dedicades a la fabricació industrial.

El tercer és l'àmbit de la ciutadania, que farà cursos formatius per als ciutadans, actuant com a 'showroom' de maquinària domèstica i oferint als ciutadans fer de provadors de productes creats per les empreses de la incubadora. Finalment, hi ha l'àmbit formatiu, que vol ser un laboratori nacional avançat que formi nous professionals i ofereixi reciclatge als que estan en actiu. En aquest sentit, es treballa perquè estigui directament associat a un grau universitari en Enginyeria TIC de nova creació, especialitzat en Fabricació Digital.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema