Calaf viurà importants canvis en la seva festa major, que se celebrarà aquest cap de setmana, des d'avui al vespre fins dilluns, 7 de setembre. La tradicional fira del dissabte queda anul·lada, així com el castell de focs de fi de festa, un dels actes més esperats pels veïns, que es modifica pel piroespectacle Càsting infernal, organitzat pels Diables de l'Alta Segarra i amb la col·laboració dels Pastorets de Calaf, els Carranquers i el grup 7 de foc de Sant Guim de Freixenet.

El nou Ajuntament de Calaf, integrat per membres d'ERC, aposta enguany per optimitzar recursos i per oferir una celebració més participativa i oberta a les entitats.

Les xarxes socials ja s'han fet ressò d'algunes crítiques pels canvis i des del consistori han argumentat que la decisió de canviar el castell de focs per un piroespectacle "suposa un estalvi del 23% respecte al castell de focs del 2014", incrementa el temps de durada de l'espectacle de 10 a 40 minuts i "involucra una seixantena de persones, la majoria de les quals de Calaf i de l'Alta Segarra, i és per tant un espectacle altament participatiu".

El pregó i el sopar popular d'avui al vespre encetaran els actes, que seguiran amb la primera edició del Gran Disbarat de Calaf, organitzat per La Polseguera, un espectacle musical amb un clar toc humorístic que substitueix els habituals concerts del divendres al vespre, que també queden cancel·lats. Sense la tradicional fira, dissabte es farà una mostra de les diverses figures festives de la vila i tallers geganters, així com l'espectacle Rat, d'animació del mercat. La tarda seguirà amb la Kursa de Lokus i diferents espectacles d'animació.

Responsables de l'Ajuntament destaquen que han programat una festa major pensant en els infants i en diferents actes "de qualitat" com la "Plaça dels Jocs", en què la plaça de Barcelona 92 es convertirà durant tot el diumenge en un espai amb cotxes caminadors, jocs gegants, espais d'experimentació i joc lliure, joguines educatives i de fusta i, fins i tot, un taller de circ. La cultura i l'esport també tindran cabuda a la celebració amb diferents actes que es faran al llarg del cap de setmana.

Pel que fa a la música, les nits de la festa major aposten per centrar els concerts en dissabte i diumenge. Dissabte hi haurà els Astrio, Muyayo Rif i el productor de música electrònica Marc Marzenit, i diumenge, Xeic! i Séptimo A, així com un nou correbars de la festa major, l'Engardelada de Calaf.