Els ajuntaments de Martorell, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Abrera i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) al Baix Llobregat Nord van presentar ahir a la plaça de la Vila de Martorell una nova eina per lluitar contra la problemàtica de la manca d'habitatge social a la comarca.

Els quatre consistoris i la plataforma han creat la Coordinadora del Baix Llobregat Nord per a la Recuperació d'Habitatges Buits, que neix amb un doble objectiu. D'una banda, fer un seguiment de les mocions per a la sanció dels immobles permanentment desocupats que són propietat d'entitats financeres i grans empreses, aprovades pels plens dels diferents ajuntaments la passada legislatura. De l'altra, agrupar recursos i unir-se amb més força de cara a possibles negociacions amb aquestes entitats financeres i altres administracions.

En aquest sentit, tant la PAH com els ajuntaments van denunciar que algunes d'aquestes entitats són "reticents a l'hora de cedir els seus habitatges buits", ja sigui per a usos socials dels consistoris i per a entitats del tercer sector, o bé per posar-les al mercat amb preus de lloguer social. El manifest que es va llegir destacava el cas del BBVA, entitat que segons la PAH té la cartera més àmplia d'habitatges buits i que s'ha negat a mantenir una reunió conjunta amb totes les parts implicades indicant que només parlarien amb els consistoris de manera individual, fet que ha provocat "l'enuig i el malestar de tothom", segons es deia al text. Per a la PAH, la postura del banc mostra "una total manca de respecte pels nostres ciutadans" i creuen que mantenen la seva cartera d'habitatges "per a fins especulatius".