Declaren la vil·la romana de l'Espelt, a Òdena, bé cultural d'interès nacional

El Govern ha protegit el jaciment, que aporta vestigis d'una ocupació de finals del segle II i mitjans del segle I aC

22.09.2015 | 20:13

El Govern ha declarat bé cultural d'interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, la vil·la romana de l'Espelt, a Òdena (Anoia). Es tracta d'una de les vil·les romanes de l'interior de Catalunya més extensament excavada, amb 700 metres quadrats, fet que ha permès identificar i interpretar les diferents dependències, reflectint els canvis imposats per successius models socials i econòmics. La vil·la romana està situada al Pla de la Torre, en el vessant de migdia d'un turonet, prop del veïnat de l'Espelt. Es troba a la Conca d'Òdena i la seva ubicació estratègica respon a una planificació del territori, parcel·lat en el moment de la centuriació en època romana.

Les característiques físiques de la Conca d'Òdena segurament van ajudar a organitzar aquest espai històric, facilitant els límits i l'orientació del parcel·lari romà i donant lloc a una marcada unitat al llarg dels segles.

El jaciment aporta vestigis d'una ocupació de finals del segle II i mitjans del segle I aC, prèvia a la fundació de la vil·la. Les excavacions han proporcionat restes mobles de primera qualitat, entre les quals gran quantitat de ceràmica, però, també un pedestal de marbre de Carrara, una peanya de bronze d'un crater, un plat de vidre i un garrafó, un llum d'oli, eines agrícoles, un gran esquellot de ferro, etc.

En relació amb els accessoris de l'arquitectura, s'han recuperat una clau i fragments de vidre que devien tancar possiblement alguna finestra. Un important conjunt numismàtic permet documentar tots els períodes, des de moneda ibèrica, hispanoromana de l'alt i baix imperi fins a una de Teodosi II.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema