Les drogues més consumides a igualada són l'alcohol i el tabac, seguides del cànnabis i els hiposedants. Aquests i altre resultat recollits en el Programa Comunitari de Prevenció de les Addiccions 2016-2019, que ha fet l'Ajuntament d'Igualada en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

En la diagnosi de la situació del consum a Igualada es detecten també, tot i que en menor mesura, consums de cocaïna, èxtasi, amfetamines i al·lucinògens, entre altres. En general, el consum de drogues, tant legals com il·legals, és major entre els homes, tret del cas dels hiposedants, on la proporció de dones duplica la dels homes.

Algunes dades de l'estudi, corresponents a l'any 2014, destaquen que es van atendre 294 persones amb diagnòstics actius per dependència de l'alcohol, 2.411 de tabac, 32 de cocaïna i 28 de cànnabis, opiacis, al·lucinògens o metadona. Aquests diagnòstics, però, inclouen també persones d'altres municipis de la comarca, ja que és a Igualada on tenen els seus centres de salut de referència.

Pel que fa al vessant policial de la problemàtica, l'any 2014 es van registrar a la ciutat una desena d'accidents de trànsit amb alcoholèmies positives i es van dur a terme 15 denúncies per tinença de drogues, 6 d'aquestes a menors.