El diables d'Igualada celebren la primera diada del ball de Sant Miquel

30.09.2015 | 20:00

El proper dissabte, 3 d'octubre, tindrà lloc la 1a diada de Sant Miquel, organitzada pel Ball de Sant Miquel i els Diables, d'Igualada.
L'entitat organitza aquesta diada amb motiu de la celebració de Sant Miquel Arcàngel (29 de setembre) per donar a conèixer l'històric ball de diables d'Igualada.
A les 7 de la tarda, a la plaça de Pius XII es representarà el ball parlat propi de la ciutat, recuperat pel Ball de Sant Miquel l'any 2011 a partir de la documentació trobada a l'arxiu Joan Amades, on s'escenifica la lluita dels diables contra els exèrcits del cel i s'acaba amb el recitat de versos satírics sobre temes d'actualitat.
Per aquesta primera edició, a més de la colla local, hi haurà de convidat el Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, un dels balls de diables de referència del país, que també representaran el seu ball parlat. La primera notícia del ball de diables de Sant Quintí de Mediona data l'any 1853.
Els diables a la ciutat d'Igualada apareixen documentats per primera vegada el 1451. Segurament aquesta comparsa i la seva representació hauria tingut un origen en els entremesos, en forma de ball parlat o potser amb mímica en un primer moment, de manera que es pretenia explicar la caiguda dels àngels rebels a l'infern. Segurament també hi prenia part la víbria o drac, que arrodonia l'esmentada representació del quadre infernal, contraposat a l'entremès o castell del paradís.

El ball de diables
Després de mantenir-se durant tot el segle XVI i bona part del XVII, els retrobem en un programa de festa major de l'any 1851. A partir d'aleshores s'anomenarà ball de diables. El ball apareix a la Festa Major d'Igualada amb molta continuïtat entre 1851 i 1930 i esdevé un dels principals referents històrics catalans del que es coneix com a "model de diables penedesencs" amb parlaments vuitcentistes. Les darreres aparicions van ser a la festa major del 1933.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema