Reivindicar el pes de la història i recuperar el folklore popular d'Igualada és la carta de presentació de la primera Diada de Sant Miquel, celebrada ahir i organitzada per l'entitat el Ball de Sant Miquel i Diables. Juntament amb Sant Quintí de Mediona, les dues colles van representar el Ball parlat vuitcentista de Sant Miquel. Tot plegat a ritme de tabal i il·luminats per les espurnes del foc.

Amb una certa semblança amb els Pastorets de Folch i Torres, el ball parlat és una representació teatral del combat entre el cel i l'infern, on apareixen Llucifer, la diablessa, el rang militaritzat dels diables, els àngels i el tabaler.

La política deixa petja

Més enllà dels textos vuitcentistes que marquen el desenvolupament de l'escena, les dues colles també van incorporar-hi versos satírics sobre l'actualitat: les eleccions, la independència, el mal govern (i els crits de "mori") i la burla contra els de l'altra colla van marcar els discursos.

"El discurs dels de Sant Quintí i el nostre s'assemblen molt perquè pertanyen al ball penedesenc, típic de la zona. Tot i això, cada ciutat té el seu propi text", explicava Pol Martí, president de l'associació