L'aportació dels productors d'oliveres d'Olesa serà enguany el 35% inferior a l'any passat, així es confirma que aquest no ha estat un any especialment bo. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que la producció sigui inferior a la de l'any passat i xifren el descens en el 33%, segons explicava ahir el web municipal d'Olesa.

Segons càlculs dels responsables de la fundació, enguany es premsaran al voltant de 150.000 quilos d'olives, la meitat que l'any passat. A Olesa, un any més, els primers a premsar han estat els membres de la Societat Agrària Transformadora, que continuen un any més amb la seva aposta per la distribució de l'oli olesà, que es caracteritza pel tipus d'oliva, la Palomar, autòctona d'Olesa.

La producció d'Olesa té encara un aire gairebé artesanal. A diferència d'altres processos de producció més industrials i estables, la producció olesana no pot garantir que cada any tingui el mateix color i gust. D'altra banda, les variacions li atorguen un valor de producte local.

En el cas de l'oli d'Olesa, aquesta temporada, i a causa de l'escassa pluja caiguda, l'oli serà menys afruitat. Els elaboradors asseguren que manté un alt nivell de qualitat. La previsió global de menys producció que l'any passat a Olesa i arreu farà però que el seu preu augmenti.

Més enllà de la producció d'oli que fa la SAT Oliveraires Palomar Olesana per comercialitzar-lo arreu, la majoria de la producció que es premsa al molí d'Olesa es queda a Olesa per al consum propi de les famílies productores. En el cas que hi hagi excessos de producció és habitual poder comprar oli d'Olesa, ja sigui a la botiga de la mateixa Fundació Agrícola Olesana o directament al productor.

El president de la Fundació Agrícola Olesana, Miquel Picart, ha recordat que els productors que vulguin premsar les seves olives al Molí de l'Oli d'Olesa només s'han de posar en contacte amb la fundació per lligar les dates.

L'oli d'Olesa s'obté de l'olivera palomar, una olivera autòctona que el fa únic arreu del món. La varietat d'olivera palomar -que combina guardons i llegendes a parts iguals, com la que assegura que era la preferida del rei Ferran VI- es distingeix sobretot pel seu caràcter dolç i per una productivitat mitjana-baixa, que dóna un oli d'excel·lent qualitat, però en quantitats que no el fan ser productiu. La SAT ha importat fins i tot als Estats Units. La campanya és previst que s'allargui fins als voltants de Nadal.