La 13a edició del Zoom d'Igualada, el Festival Internacional de Ficció per a Televisió, portarà a la capital de l'Anoia del 25 al 29 de novembre estrenes de telefilms, projeccions inèdites de sèries de televisió, documentals i diverses 'masterclass'. Els organitzadors encaren amb optimisme aquesta nova edició, ja que s'ha incrementat un 10% el pressupost (un 25% en dos anys) i, segons el director del certamen, Jordi Comellas, "després de tocar fons l'any 2013 estem contents perquè ens anem recuperant de mica en mica". Enguany també es consolida la presència internacional després que en l'edició passada s'admetessin a competició films d'arreu del món. En total hi haurà 7 films a la Secció Oficial.

El Festival Zoom d'Igualada encara amb optimisme la tretzena edició del certamen gràcies a la recuperació econòmica. Així ho ha constatat el seu director, Jordi Comellas, el qual s'ha alegrat que "després de molts anys de caiguda a causa de la disminució de les aportacions públiques i la pèrdua del nostre principal patrocinador -Unnim-, mica en mica ens anem recuperant". De fet, en els últims dos anys el pressupost ha augmentat un 25% i enguany suma poc més de 80.000 euros, una xifra que, segons Comellas, "encara està lluny dels nivells anteriors a la crisi".

Enguany també s'han incrementat un 15% les inscripcions i s'han rebut un total de 60 telefilms d'arreu del món. Entre els països destaquen llocs com Rússia, Austràlia, Taiwan, Brasil, Perú, Holanda o Alemanya. En aquest sentit, la directora executiva del certamen, Anna Cervera, ha recordat que l'any passat es va obrir el festival a tot el món -fins aleshores era d'àmbit europeu- i ha expressat que es tracta d'una experiència molt interessant perquè "tenim una visió més amplia de la ficció que s'està fent al món".

De les set pel·lícules que competiran a la Secció Oficial, dues són produccions de TVC i una de TVE, mentre que la resta són telefilms vinguts d'Holanda, Àustria-Alemanya, França i Austràlia. Pel que fa a les produccions catalanes i espanyoles es tracta de 'La Xirgu', de Sílvia Quer; 'Habitaciones cerradas', de Lluís Maria Güell; i 'Res no tornarà a ser com abans', de Carol López. A banda, la pel·lícula que inaugurarà el festival però que no forma part de l'edició competitiva serà 'Fassman, l'increïble home radar', de Joaquim Oristrell.

Ramon Gener i Alba Ribas, els premiats d'enguany

El certamen també ha fet públic els noms dels guardonats d'enguany que seran el presentador dels programes 'Òpera en Texans' i 'This is Opera', Ramon Gener, que rebrà el Premi d'Honor, i la jove actriu catalana Alba Ribas, que rebrà el Premi Auguri Sita Murt. A banda, però, el festival també atorgarà els premis a Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Guió i, com a novetat, s'ha creat el nou premi a la Millor Interpretació, que també s'entregarà durant la gala de cloenda.

El jurat oficial d'enguany, està composat per la cineasta i crítica de cinema Anna Petrus; pel guionista i director que actualment dirigeix la sèrie 'Carlos Rey Emperador, Oriol Ferrer; per l'actor i director del festival Terrassa Noves Tendències TNT, Pep Pla; i pel realitzador, creatiu i productor d'audiovisuals, Toni Marín.

Es consolida el segon 'Showcase' a Barcelona

Per segon any consecutiu el Zoom es trasllada a Barcelona per fer una aposta per les websèries i el talent més jove. Organitzat conjuntament amb 'Serializados.com', s'ha programat una tarda de projeccions d'una selecció dels projectes més interessants de la ficció televisiva emergent. En total es visionaran set propostes de les més de vint que s'han presentat. Els premis que s'atorgaran són el Premi del Jurat al millor pilot - Ultramagic Balloons valorat en 600 euros i el Premi del Públic al millor pilot - Filmin, valorat en 300 euros. A més, els pilots guanyadors participaran al programa 'Tube d'Assaig' de BTV.

Les websèries prenen protagonisme

Una de les seccions més exitoses del festival és el Zoom Jove, en què es programen websèries i curtmetratges. Anna Cervera ha explicat que des de fa tres o quatre anys el festival reivindica les websèries com una nova manera de fer ficció i "cada cop hi ha més directors consagrats de cinema que aposten per aquest gènere". En aquesta edició es podrà veure 'Zero', de David Victori; la segona temporada de 'Les Coses Grans', de Roger Coma; 'Coworking', de Joaquim Oristrell; i 'Hipsterland', d'Ivan Panisello i Marc Sarrats.

La presència anoienca al Zoom KM0

El Zoom comptarà amb una nova secció que té per objectiu mostrar propostes de joves creadors de la comarca de l'Anoia. Es tracta del Zoom KM0 i presentarà el film 'Tu y yo' d'Oriol Estrada i Natàlia Cabral, que narra la història d'una dona de 70 anys i una jove criada que viuen juntes en un petit apartament ple d'orquídies a Santo Domingo. També es projectarà 'Història d'una plaça, de la Moixiganga als Moixiganguers', realitzat per Helena Aparisi i Jordi Còdol, i que es va fer amb motiu del vintè aniversari dels Moixiganguers d'Igualada. També es podran veure dues produccions de Dan Ortínez, 'Color Esperança' i 'La lluita a la motxilla'. ?