La Unesco ha donat llum verd a la creació d'un programa internacional propi per impulsar els parcs geològics, i entre aquests hi ha el Geoparc de la Catalunya Central, que a partir d'aquest moment tindrà un segell d'aquesta institució que li atorgarà valor afegit.

Sandra Oliva, consellera comarcal de Turisme del Consell Comarcal del Bages, ha assenyalat que es tracta "d'un reconeixement pel que fa al prestigi i un segell de qualitat".

Formar part d'aquest nou programa que la Unesco va crear de manera oficial ahir no és una garantia de rebre més ingressos de les institucions, però sí que és "una llança" perquè "les institucions del propi país ho tinguin més en compte", segons Oliva.

La consellera de Turisme veu moltes possibilitats perquè els geoparcs siguin un atractiu turístic potent. Oliva pren com a exemple diferents països europeus on el fet geològic és un valor i es té molt en compte com a agent de captació turística.

Ahir al matí, la sessió plenària de la Conferència General de la Unesco va aprovar definitivament la creació del programa internacional de geociències i geoparcs com a línia de treball específica de la Unesco. A la pràctica, això suposa que els geoparcs són reconeguts individualment com a Geoparc Mundial de la Unesco. Des del 2012, el geoparc era membre de la Xarxa Europea de Geoparcs, que ja tenia la protecció de la Unesco.

El Geoparc de la Catalunya Central (que inclou elements del Bages, el Moianès i Collbató) ha estat el primer de Catalunya, i de moment l'únic, reconegut oficialment. Entre altres formacions, hi ha les coves del Toll, al Moianès, i les coves del Salnitre (Collbató, al Baix Llobregat), però també relleus i formacions dels parcs naturals de Montserrat i Sant Llorenç de Munt, i molts espais relacionats amb la conca potàssica catalana, que és un exemple de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l'halita (sal comuna) i silvita (potassa).