El President de la Generalitat de Catalunya en funcions, Artur Mas, va inaugurar ahir la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona, que serà la seu del clúster d'indústries adoberes productores de pell de qualitat de tot el país. Des d'aquest novembre, l'edifici de l'adoberia Bella acollirà al primer pis la seu i la sala d'exposicions d'un dels gremis locals més simbòlics d'Igualada.

El President català va destacar que aquesta nova seu serà l'aparador de la indústria dels curtits a Europa i al món. Mas va reconèixer l'aposta del sector adober per la formació, la recerca i la innovació, així com el compromís de respecte al medi ambient. A més, va apuntar que el sector adober és una mostra que "coses que tenen arrels profundes no tenen per què ser antigues, poden posar-se al dia i donar brots nous". El President va afegir que aquesta afirmació també val per a Catalunya, "un país que té una història de mil anys però també té un projecte de futur, malgrat que hi ha neguits i incerteses ja que la situació és complexa".

A l'acte també hi va ser l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, que va destacar la vocació d'Igualada d'esdevenir Capital Europea de la Pell de Qualitat, i va afirmar que aquest objectiu es vol assolir a partir d'un projecte sòlid i de la mà del gremi de blanquers. Castells també va apuntar que la ciutat té una vocació "no només europea, sinó mundial", i en aquest sentit va destacar que s'està cooperant amb adobers del Marroc en qüestions mediambientals de depuració d'aigües, i que el nou campus universitari rebi alumnes de Mèxic, Mongòlia o l'Iran.

Amb referència a l'adoberia Bella, l'alcalde va afirmar que el nou espai representa "les cicatrius de la història" dels adobers igualadins. A més a més, Castells va afegir que la recuperació d'aquest espai industrial llança un missatge respecte a l'interès de l'equip de govern cap a la preservació del barri del Rec, que va qualificar com "la joia de la corona" d'Igualada.

Per a Castells també és molt important la proximitat física de la seu del clúster adober amb el Museu de la Pell i va afirmar que "el museu ens parla de la pell del passat, i nosaltres aquí hi volem projectar la pell del futur".

Els adobers d'Igualada tenen més de set segles de trajectòria en el tractament de pell i avui són reconeguts arreu, exporten el 80% de la seva producció a les principals marques del món de luxe, tant a Europa com a Àsia i Amèrica. Actualment, a la ciutat hi ha actives una trentena d'adoberies que donen feina a més de 1.200 persones, que produeixen 100.000 kg de pell tractada i facturen en conjunt uns 170 milions d'euros anuals.

El president del Gremi de Blanquers, Xavier Badia, va agrair a la Generalitat i l'Ajuntament que entenguessin la importància del projecte de l'Adoberia Bella, que serà "la presentació del clúster de la pell al món". I va destacar que els blanquers d'Igualada han fet recentment un esforç d'inversió d'entre 5 i 6 milions d'euros per actualitzar-se. "Tenim el microclima ideal per creure que el sector de la pell pot reindustrialitzar la zona", va assegurar.

En aquest sentit va esmentar la recent implantació a Igualada d'una empresa de productes químics, proveïdora del sector dels adobers, i va afegir que anhelen la captació d'alguna empresa de marroquineria.

La capital de l'Anoia és avui un dels principals referents mundials en el tractament de la pell de qualitat.