Olesa de Montserrat vol fer un pas endavant en la conservació del patrimoni del seu municipi i per aquesta raó acaba d'engegar un estudi dirigit des de la Diputació de Barcelona i que servirà per redactar la revisió del Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni. Un equip interdisciplinari format per dos historiadors, un arqueòleg, un arquitecte i una ambientòloga treballarà durant els propers 14 mesos per crear un document que reculli tots aquells elements que puguin formar part del patrimoni arquitectònic, històric i ambiental d'Olesa.

El consistori i la Diputació disposen d'una base sobre la qual treballar: el catàleg del 1993. Però en aquest cas es tracta d'un projecte més ambiciós, ja que no només s'hi vol incloure els edificis de la vila que tenen un interès constructiu o històric, sinó que també es vol posar en relleu la riquesa paisatgística d'Olesa i el passat industrial del municipi.

Amb aquesta iniciativa, el consistori vol començar a resoldre una de les grans assignatures pendents d'Olesa. Uns anys de despreocupació per posar ordre al patrimoni juntament amb el moment més àlgid de la bombolla immobiliària van fer que la conservació dels béns d'interès quedés eclipsada per les noves construccions. Sense anar més lluny, dos dels 77 elements que apareixien al catàleg del 1993 ja han desaparegut; en bona part a causa de la falta de desenvolupament del cos legislatiu a Olesa.