L'Ajuntament de Calaf s'ha dotat d'una ordenança de circulació, que, entre altres aspectes, té per objectiu reforçar la figura del vigilant municipal a l'hora d'aplicar-la i evitar situacions anòmales que fins ara no tenien una regulació. La nova normativa es va aprovar en el darrer ple municipal amb els vots a favor de l'equip de govern (Junts per Calaf-AM) i l'abstenció del grup municipal de CiU, mentre que GIC-VV va votar-hi en contra.

Segons va explicar la regidora de l'Àrea d'Economia i finances, Montserrat Mases, el reglament preveu les normes bàsiques de circulació, estacionament i parades dins de Calaf, així com el règim de sancions que s'hauran d'aplicar en cas d'infracció. Així mateix, es reforça la figura del vigilant municipal perquè pugui fer aplicar la normativa. Mases va posar en relleu que l'objectiu de l'ordenança "no és posar sancions, sinó evitar certes pràctiques que sovint dificulten la circulació o generen molèsties als veïns, com per exemple els cotxes aparcats davant dels guals". També va dir que s'informarà prèviament la ciutadania per tots els canals, perquè tothom estigui ben assabentat de la vigència i contingut del reglament.

Per part del grup de CiU, Maria Antònia Trullàs va criticar especialment el règim de sancions establert i va afirmar que el consideraven "propi d'una ciutat més gran", i va dir que difícilment es podrà aplicar l'ordenança. Així mateix va demanar un període transitori d'informació abans de començar a aplicar les sancions previstes en el document. Salvador Prat, de GIC-VV, opinava també que serà un reglament difícil de fer complir, i va dir que el seu grup dubtava que acabés tenint cap efecte positiu.