Unió de Pagesos debatrà les línies de treball del sindicat, pel que fa tant a les propostes com a l'acció, per defensar la pagesia en els propers quatre anys, en el marc del seu XII Congrés, que se celebrarà a Castellolí i Santa Margarida de Montbui (Anoia) entre el 22 i el 24 de gener. Les ponències del congrés es debatran al Campus Motor de Castellolí els dies 22 i 23, i l'acte de cloenda tindrà lloc a l'espai Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui el diumenge 24 de gener.

Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, va presentar ahir el congrés a Igualada, a la seu del Consell Comarcal de l'Anoia, juntament amb Joan Vidal, coordinador comarcal de l'Anoia d'Unió de Pagesos; Carles Mencos, coordinador territorial de Catalunya Central d'Unió de Pagesos, i Santi Broch, vicepresident quart i conseller de l'Àrea de Sostenibilitat del Consell Comarcal de l'Anoia.

Durant el Congrés es votarà l'informe sindical i es debatran les ponències de política agrària i organització, s'escollirà la nova Comissió Permanent del sindicat i, d'entre els seus membres, el Consell Nacional n'escollirà el coordinador nacional en les setmanes següents. L'actual coordinador, Joan Caball, en serà un dels candidats.

La ponència de política agrària inclou les línies de treball urgents per aconseguir que els preus millorin en origen i uns costos de producció assumibles per a la pagesia, tenint en compte que la renda agrària a Catalunya ha caigut, en termes constants, el 39% entre el 2001 i el 2014 davant el mínim impacte sobre el mercat de les polítiques públiques dels darrers anys.

Aquesta ponència recull una definició legal de la posició de domini de la gran distribució davant els reiterats abusos de poder; per això, el sindicat demana establir la condició d'operador dominant en la cadena alimentària a partir d'una quota de mercat superior al 8%.