L'Antic Gremi de Traginers d'Igualada ha aconseguit un any més fer créixer la diada dels Tres Tombs. 257 cavalls i 68 carros i carruatges van circular ahir pel centre de la ciutat, una xifra superior a la de l'any passat. La festa dels Tres Tombs més antiga de Catalunya -s'ha celebrat ininterrompudament des del 1822- ha tornat a omplir Igualada de centenars de persones vingudes d'arreu.

Les claus de l'èxit de la festa, assegura Magí Molas, president de l'Antic Gremi de Traginers, són que han sabut mantenir l'esquema original i alhora afegir-hi altres actes que el complementessin i "hi sumessin glamur". Aquest any l'entitat ha recuperat la cançó de La Patera, d'Igualada i que es ballava per Corpus. "En abandonar el Corpus, la música s'estava a punt de perdre. Nosaltres l'hem rescatat com a música dels banderillers", explica el president.

A Igualada la importància de la festa arriba amb els traginers, un ofici desaparegut. "Igualada ha crescut econòmicament i social gràcies als traginers. El tren va arribar tard, i tot el moviment comercial i industrial va fer-se realitat pels qui transportaven els nostres curtits", assegura Molas.

Pels vols de Sant Antoni Abat, protector dels animals i patró dels pagesos, en moltes localitats de Catalunya desfilen burros, ases, cavalls i carruatges. Si el segle passat es lloava el treball de les bèsties per feinejar la terra i transportar totes les mercaderies, actualment la festa s'ha convertit en un record lúdic a la història, amb la cercavila dels Tres Tombs.