La regidoria d'Esports de l'Ajuntament d'Igualada ha iniciat els tràmits per optar a ser Ciutat Europea de l'Esport l'any 2019. Es tracta d'una distinció que premia l'activitat i les polítiques esportives locals i augmenta la visibilitat exterior de les ciutats reconegudes. Fins ara, els municipis catalans de Calella, Badalona, Castelldefels i Banyoles ja han gaudit d'aquest segell. La regidora d'Esports de l'Ajuntament d'Igualada, Rosa Plassa, ha explicat que el sector esportiu igualadí és "molt viu" i "prou important perquè puguem assolir aquest guardó". Les activitats esportives de la ciutat mouen anualment unes 15.000 persones i s'organitzen gairebé 150 actes, entre els que impulsa l'Ajuntament, els clubs i les escoles.

La Federació de Capitals i Ciutats Europees de l'Esport (ACES), d'acord amb la Comissió Europea, avalua anualment les candidatures presentades i concedeix els títols de capital, ciutat, vila o comunitat esportiva continental, segons la població de cada municipi. Igualada, amb una població de 39.000 habitants, optarà a ser reconeguda en la categoria de Ciutat Europea de l'Esport.

La Ciutat Europea de l'Esport és una designació que reconeix les polítiques esportives locals que contribueixen a millorar el nivell general de salut dels seus habitants, a través de la cultura de la salut, l'exercici, l'activitat física, la transmissió de valors com l'esport net i l'enfortiment del sentiment de pertinença a la comunitat. A més, segons ha avançat Plassa, aquest reconeixement implica una major visibilitat internacional per a les ciutats distingides i també l'accés a diferents subvencions de la Unió Europea de l'àmbit esportiu.

La regidora d'Esports ha explicat que l'Ajuntament ja ha presentat la candidatura a la Secretaria General de l'Esport i ha assegurat que "la proposta ha estat molt ben rebuda". Plassa ha explicat que no serà fins l'any 2018 quan el comitè avaluador escollirà la ciutat que ostentarà aquest títol, però ha exposat que al llarg dels tres anys vinents el consistori haurà de treballar per definir el projecte, pensar les activitats i fer inversions en l'àmbit esportiu.