La Candelera és la Festa de la Llum i de les bones herbes, situada just al centre de l'hivern, els dies ja duren igual que les nits. Segons la tradició cristiana, a més, és el dia de presentació de Jesús al Temple i la purificació de Maria i, amb això, 40 dies després, la fi del cicle de Nadal. A la Pobla de Claramunt, el 2 de febrer és també el dia de la Mare de Déu de la Llet, la patrona del municipi. Per tot plegat, aquest cap de setmana, tal com es fa cada any en aquesta data, el poble va omplir-se de les parades de la Fira de la Candelera, l'acte principal de la festa major d'hivern.

Els carrers del centre combinaven les parades de fira amb la demostració d'oficis: la bugadera, el paperer, el vidrier, el cerer i la candelera, que repartia manyocs de romaní per espantar els mals esperits i contava llegendes. "A la Pobla les dones embarassades o que acabaven de parir pujaven a l'església i ensenyaven els pits perquè la patrona els beneís amb bona llet", explicava la Candelera als visitants.

La festivitat local la va recuperar el consistori ara fa 8 anys. Des d'aleshores, s'hi han introduït nous oficis i mostres. "L'objectiu de la fira és donar a conèixer el nucli antic del municipi. Per això, la nostra aspiració és aconseguir consolidar-la i que les parades arribin fins a dalt del castell", diu Esther Tauriñán, regidora de Cultura de la Pobla. Segons la representant, enguany, l'estructura i la mostra d'oficis repeteix respecte l'any anterior i, per tant, no hi ha novetats. La regidoria i l'empresa Mapamundi Produccions són les dues entitats organitzadores de l'acte.

Els més grans de la Pobla recorden que el 2 de febrer era l'única jornada de l'any que podien comprar joguines i menges especials, com els torrons. "Fa 60 o 70 anys, aquí a la Pobla els torrons arribaven quan ja havia passat Nadal. Era l'únic moment en què podíem comprar-ne dins del poble mateix, ja que a les botigues no en tenien", explica Jaume Armenteres, veí del municipi de tota la vida.

"Si la Candelera plora, el fred és fora, si la Candelera riu, el fred és viu", recordava el personatge de la Candelera a la fira. Al seu torn, la bugadera rentava la roba amb les cendres del foc de Nadal; era el dia en què es feia la primera bugada de l'any. La data té dedicats molts refranys populars i una àmplia diversitat de tradicions, i la Pobla en rememora una part.

La festa major d'hivern durarà fins demà. Acabarà amb la benedicció de les candeles, la cantada de la Coral Schola Cantorum i l'exposició pictòrica d'artistes locals.