La ciutat d'Igualada va entregar la Flama de la Llengua Catalana a Montserrat, per tal que els monjos la vetllin durant tot l'any. Metàfora de la força viva del català, el foc de la llengua el van acompanyar ahir 3 autocars d'igualadins i més de 150 caminants -que van sortir a les dues de la matinada de la capital de l'Anoia- per celebrar la 47a edició de la Renovació de la Flama.

La torxa, encesa fa tres setmanes a Prada de Conflent davant de la tomba de Pompeu Fabra, va arribar a la muntanya a través de l'entitat Alpinisme d'Igualada, la ciutat encarregada, enguany, de custodiar-la. Així, es van renovar, també, les reivindicacions a favor de la llengua. "La Flama està lligada a l'esperit, ara renovat, per defensar el nostre país", va declarar el pare prior, Ignasi Fosses.

Juntament amb l'encesa de la llàntia que penjarà tot l'any al monestir, els actes van incloure una cerimònia religiosa, una exhibició de danses i balls a càrrec de diferents entitats folklòriques d'Igualada i una conferència de l'escriptor igualadí Antoni Dalmau.

"La resistència contra el franquisme que atacava la llengua va aconseguir salvar-nos els mots", deia Dalmau parafrasejant els versos de Salvador Espriu. Però també recordava que, malgrat això, l'activisme social i l'esforç a favor del català, una llengua minoritzada, no podia aturar-se. "Ni tan sols l'Estat propi salvarà la llengua. El català se sostindrà mentre els catalans tinguem la voluntat de defensar-lo", va exclamar l'escriptor.