L'Ajuntament de Masquefa ha demanat el suport econòmic de la Generalitat per poder mantenir obert el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Així ho ha expressat l'alcalde Xavier Boquete a la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Sobirà, en una visia recent al centre.

Impulsat per l'Ajuntament des de l'any 1992, el CRARC es dedica a la rehabilitació de fauna silvestre autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural. Però, any rere any, hi arriben també molts exemplars de fauna exòtica salvatge que són abandonats pels seus propietaris o bé comissats pels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, les policies locals o els agents rurals.

Actualment, dels gairebé 4.000 exemplars que hi ha al CRARC, uns 1.400 són de fauna exòtica. Aquests exemplars no es poden alliberar, perquè suposarien una gran amenaça per a l'ecosistema i podrien causar l'extinció de fauna autòctona.

A aquests animals salvatges, el CRARC els proporciona les condicions idònies per viure en captivitat, com l'alimentació, les cures veterinàries i la recreació de les condicions dels seus hàbitats originaris. El centre, segons fonts municipals, destaca també per la labor educativa que fa amb les visites d'escoles i famílies, així com per la seva tasca d'investigació.

Més enllà de les despeses de funcionament, de les quals s'ocupa l'Ajuntament, l'equipament funciona gràcies a un projecte d'autoempresa que no comporta cap cost a l'Ajuntament. El personal del CRARC genera els seus propis ingressos amb la impartició de cursos i ponències en congressos, redacció d'articles en prestigioses revistes científiques, realització de diversos projectes de conservació, així com tallers i visites d'educació ambiental al centre. L'Ajuntament reclama al Govern català una contribució econòmica tenint en compte la feina que es fa per al conjunt del país.