Amb la intenció de fomentar la llengua i la literatura catalanes entre els més joves, els Premis Sambori d'Òmnium Cultural de la demarcació Anoia, Penedès i Garraf van atorgar ahir a Vilanova del Camí els guardons a les millors històries escrites en català. En la desena edició del certamen, 3.167 participants de diferents nivells -des de primària fins a batxillerat- de 27 centres de les quatre comarques van esforçar-se per crear, potser per primera vegada, una narració que fos mereixedora del premi.

Amb la música de Mrs. Brownie de Teatre Nu com a banda sonora de la gala d'entrega, 18 alumnes van rebre un premi que per al responsable de projectes d'Òmnium Anoia, Pere Joan Pinós, "és la llavor que més endavant creix per conduir els petits cap al món de la literatura". "Els premis Sambori, pensats per a nens i adolescents, desemboquen cap al Premi Nacional de les Lletres Catalanes, ideat per a adults", relatava Pinós.

L'acte, celebrat el dia de la dona treballadora, va tenir una presència femenina destacada, 12 dels 18 premiats van ser noies. Entre petits escriptors, doncs, les noies van guanyar la partida. Durant l'entrega, també es va reconèixer, a banda de la feina dels alumnes, la dels docents, "perquè van afegir-se a la crida de l'entitat i van animar els estudiants a participar en la iniciativa", assegurava el presentador de la gala, Joan Valentí.

Originaris del País Valencià -allà a la xarranca en diuen sambori- els premis es lliuren per demarcacions que juntes engloben els territoris de parla catalana de Catalunya, la Catalunya Nord, Andorra i el País Valencià.