La llúdriga ha tornat al riu Anoia, gairebé 100 anys després. Des dels anys 30 del segle passat que no hi havia rastres d'aquest mamífer al costat del riu. L'alt nivell de contaminació de les seves aigües eren el factor que es considerava clau per haver fet desaparèixer espècies, entre les quals la llúdriga. Els abocaments de la indústria adobera de la zona d'Igualada s'havien plantejat com a principal causant de la contaminació de les aigües. El fet de depurar les aigües residuals abans que no arribin al riu Anoia -com fan ara aquestes empreses- és un dels factors determinants.

Gabriel Lampreave, membre del cos dels Agents Rurals de la Generalitat, ha trobat recentment petjades de llúdriga a la vora del riu Anoia. Fins ara havien intuït que aquest animal havia tornat. L'anàlisi visual d'excrements trobats durant el 2015 ho feia pensar, tot i que no n'hi havia la certesa perquè en alguns casos es podien confondre amb excrement de visó americà, animal que també se sap que pobla de manera abundant la comarca de l'Anoia.

Lampreave ha fet uns dies de recerca al voltant del riu, i ha anat a mirar aquells punts on hi pot haver una mica de fang a la vora, i, efectivament, en un d'aquests paratges, al municipi de Piera, ha trobat diferents petjades que són inequívocament atribuïbles a la llúdriga. "No hi pot haver confusió", assegura l'agent rural. De moment, Lampreave n'ha vist les petades, però la llúdriga en qüestió no s'ha deixat veure.