Que no l'estafin! L'inspector en cap de la Policia Local de Vilanova del Camí, Marc Peña, acaba de publicar un llibre sobre estafes, sobre els mètodes de sempre i sobre les noves habilitats dels qui volen viure d'estafar altres persones. El llibre, segons explica el mateix Peña, és "un breu recull de consells preventius i recomanacions per a la ciutadania".

Marc Peña és graduat per la UDIMA i Diplomat Superior en Criminologia i investigació privada i ha posat el seu coneixement i la seva experiència a l'abast del ciutadà. El bagatge acumulat exposat al llibre espera que serveixi als ciutadans per evitar caure al parany dels estafadors.

El manual es titula L'estafologia, la ciència dels espavilats. Segons explicava a La Carmanyola de Ràdio Nova amb aquesta paraula inventada "estafologia" pretén "definir de manera global una activitat il·lícita que té molts matisos", però que serveix per agrupar l'actuació delictiva d'aquells que s'aprofiten dels altres.

La idea de publicar aquest llibre, segons comenta en una nota del mateix Ajuntament, neix del seu interès per transmetre una idea bàsica: "que la prevenció passa sempre per tenir una bona informació" i que com assenyala, actualment hi ha molts canals per estar ben informats i combatre el risc de ser enganyats; "perquè com s'acostumava a dir, ningú no regala duros a quatre pessetes".

Segons la recopilació feta per l'inspector en cap, a costat de les estafes més comunes i clàssiques, que es continuen cometent -com la de l'estampeta-, també n'hi ha d'altres de noves, com les visites domiciliàries de suposats representants d'empreses de subministrament que no estan autoritzats. El llibre les classifica per escenaris on se solen cometre -comerços, habitatges, carrers...- i, fins i tot, per èpoques de l'any, ja que algunes són pròpies de temporades concretes, com les vacances de Nadal o l'estiu. "La majoria de vegades el negoci està en la rapidesa i en el joc de mans", diu Peña, que recomana estar alerta davant una actuació sospitosa o que ens faci desconfiar. El llibre es ven a Vilanova i a Igualada.