Igualada va celebrar ahir, dimarts, el punt àlgid dels actes religiosos de Setmana Santa, amb la tradicional Festa del Sant Crist, on es recorda que a final del segle XVI es va viure un fet considerat miraculós: la imatge de Crist va suar sang.

La processó, a la qual va participar el bisbe de Vic, Romà Casanova, va recórrer ahir al vespre els carrers del nucli antic de la ciutat, des de l'església de Santa Maria fins a la del Roser, passant per les rambles. L'acte va culminar amb l'entrada de la imatge a l'església del Roser. Abans, del punt final religiós, hi va haver el ball de la moixiganga, a càrrec de Bitrac Dansa. Tot seguit, ara sí de manera definitiva, la imatge va ser retornada a la basílica de Santa Maria, on restarà fins a l'any que ve.

De 21 botons, impecables i concentrats, van sortir els participants de la processó del Sant Crist d'Igualada de la basílica de Santa Maria. L'expectació per veure el pas de la processó va ser significativa. La tradició religiosa, que s'ha mantingut des del segle XVI, està arrelada en moltes famílies igualadines. Més de 200 persones van seguir els passos de la comitiva pels carrers del nucli antic de la ciutat.

Tot i l'arrelament i la tradició, la crisi de l'Església fa que avui es puguin trobar persones que miren encuriosides què passa en un dimarts festiu a la ciutat sense saber ben bé què s'hi celebra. Amb devoció, els que sí que ho saben seguien a pas marcat una processó envellida i amb poca participació del jovent igualadí.

La processó, a banda de les imatge i elements tradicionals, també va tenir la participació de diverses entitats igualadines representades amb les seves respectives banderes i banderers. No hi va haver alteracions del guió, i es van poder viure moments d'especial sentiment com ara la cantada del credo que es fa a la plaça de l'Ajuntament. Després de finalitzar el recorregut, es va fer l'adoració de la imatge per part dels fidels, i l'eucaristia de comiat presidida pel mossèn Pere Oliva, vicari epis-copal.

Els altres actes de la Setmana Santa que es van celebrar a Igualada van ser la commemoració del viacrucis, divendres 25; dilluns, 28, les Vespres Solemnes, amb mossèn Carles Riera; i ahir mateix al matí es va oficiar l'eucaristia per la Festa de Sant Crist d'Igualada, que va presidir el bisbe de Vic, Romà Casanova, a la basílica de Santa Maria.

Finalment, avui, dimecres, culminaran els actes de Pasqua a Santa Maria amb una nova eucaristia que serà presidida per mossèn Massana, rector de les parròquies del Centre i Prior eclesiàstic, que precedirà el retorn de la imatge a la seva capella interior de Santa Maria.

La Festa del Sant Crist d'Igualada commemora els fets succeïts el 20 d'abril de l'any 1590, quan es va obrar el suposat miracle pel qual la imatge de Jesús penjat a la creu va suar sang. Explica la tradició igualadina que hi havia testimonis que van veure els fets i les referències bibliogràfiques parlen de manera unànime de la noia Coloma, la vídua Masarda, Miquel Quadres i Gaspar Sanjust, entre d'altres. Aquest noms consten documentats en el procés de declaració dels fets com a miracle, però també s'explica que no només ho van veure quatre persones, sinó que va ser la ciutat la que va quedar astorada davant els fets.

Entre les persones que van assistir a la processó hi havia l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, acompanyat de diferents regidors com Pere Camps, Jordi Pont i Àngels Chacón. La resta de grups de l'Ajuntament no hi van assistir.