"Igualada és on Alfons el Magnànim [fill de Ferran d'Antequera] va exercir per primera vegada de rei i aquesta circumstància va fer que la ciutat "fos l'epicentre de la Corona d'Aragó el 2 d'abril de 1416", segons explica David Martínez, tècnic del departament de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, que aquest divendres al migdia va dirigir una visita guiada pels indrets de la ciutat actual que poden recordar "la petita vila" de fa 600 anys. Els igualadins recordenla mort a la ciutat de Ferran d'Antequera, que hi feia visita provinent de Barcelona i Piera i que hi va ja arribar malalt. Alfons el Magnànim va arribar a Igualada per fer-se càrrec del seu pare.

Un grup d'una seixantena de persones van fer un recorregut virtual de l'Igualada que va veure Ferran I d'Antequera, del que queda de les muralles de 1367, i la capella gòtica de Santa Maria. També es van explicar les excèquies del difunt rei segons la tradició de "córrer les armes" i com va ser el trasllat a Poblet, que va anar a compte de la vila.

Els igualadins que van fer el recorregut per la ciutat sota una fina pluja van tenir informació de la "magnífica tomba, obra de Pere Oller, que va desaparèixer amb la desamortització de Mendizábal el 1835 i dels quals en resten escultures a Nova York, Chicago i al Louvre de París", i també "com el compromís de Casp 1412, que havia determinat un canvi de dinastia 4 anys abans, fixa el nou camí del Principat de Catalunya: el pactisme".

Malgrat la pluja, el recorregut de la visita guiada es va poder completar. A part de les explicacions, es van visitar indrets de l'època com un celler i un cup documentats del 1390 al costat del Portal de Sant Miquel (Gràfiques Vilanova), l'església de Santa Maria i l'exposició Fulgentia amb una exposició sobre l'obra de Pere Oller i la tomba a Poblet. La visita va acabar per a les 57 persones, i van tocar les campanes de la Basílica de Santa Maria.

El 13 de març de l'any 1416, el nou rei Ferran, procedent de Barcelona i Piera, va arribar a la vila d'Igualada de camí cap a la seva terra de Castella. Es va establir amb la seva cort, ja malalt, en una casa del carrer Nou, on el seu estat es va agreujar. Els consellers de Barcelona, entre els quals hi havia l'igualadí Vicenç Pedriça, es van traslladar a Igualada el 18 de març per retre cortesia al monarca moribund. L'endemà, el dia 19, va arribar el príncep Alfons, primogènit d'Aragó, per fer-se càrrec del seu pare.

Igualada va acollir, durant uns dies, davant l'expectació de la població, el seguici reial. El 2 d'abril de 1416, el rei Ferran I d'Antequera va morir, aparentment de mal de pedra. De la casa del carrer Nou en va sortir una processó funerària de més de 200 cavalcadures. La comitiva, encapçalada per Alfons i l'abat Martínez de Mengucho, va sortir pel portal de Capdevila cap a Montblanc i fins a Poblet.